CRISI POLÍTICA

L'oposició de Veneçuela torna al carrer a demanar eleccions transparents

undefined42556124 venezuelan opposition citizens take part in a street assembl180317210257

undefined42556124 venezuelan opposition citizens take part in a street assembl180317210257 / JUAN BARRETO

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Mentre el Govern chavista cridava a una «tuitada mundial» en suport a Nicolás Maduro, l’opositor Frente Amplio Venezuela Libre es va mobilitzar ahir a les principals ciutats del país per rebutjar les condicions en què se celebraran les eleccions presidencials del 20 de maig. El Frente Amplio, que reuneix la coalició de centredreta Mesa de Unidad Democrática (MUD) i chavistes crítics, va convocar assemblees als barris per «aconseguir condicions electorals justes que permetin canviar de Govern». Així, l’oposició es proposa tornar als carrers, que va abandonar després de les protestes del juliol passat, abans de les eleccions constituents. La MUD va decidir setmanes enrere no participar en les presidencials al considerar que no existeixen garanties de transparència i que es proscrivia alguns possibles candidats, com Leopoldo López i Henrique Capriles.

Segons la consultora Datanálisis, només el 41% dels veneçolans participarien en els comicis de maig. L’expresident de l’Assemblea Nacional (el Parlament sota control opositor), Henry Ramos Allup, va considerar que la decisió del Govern d’organitzar-los amb a penes candidats testimonials que no suposen un desafiament per a Maduro, «més que un suïcidi, és una bogeria que tindrà conseqüències greus». La diputada Marialbert Barrios va afirmar que una bona part dels veneçolans volen votar, però sota altres circumstàncies: «Hem creat aquesta nova aliança per fer front a una crisi sense precedents. Esperem que el camí culmini amb la convocatòria d’uns comicis amb condicions i amb observació internacional».

La presidenta de l’Assemblea Nacional Constituent, Delcy Rodríguez, va assegurar no obstant que el chavisme es mantindrà al capdavant de Veneçuela per molt de temps: «Mai més entregarem el poder polític». Per Julio Borges, el diputat de la MUD que va encapçalar les fallides negociacions amb el Govern per trobar una sortida consensuada a la crisi, les paraules de Rodríguez demostren que el chavisme no té interès a respectar la voluntat de les majories.

Notícies relacionades

PROGRAMA D’EMERGÈNCIA / En aquest context, un grup d’exministres d’Hugo Chávez i intel·lectuals de prestigi, agrupats en la Plataforma en Defensa de la Constitució, van presentar un «programa d’emergència i de recuperació nacional» que inclou, entre altres mesures, la defensa de l’autonomia del Banc Central de Veneçuela (BCV), un pla de desenvolupament agrícola i atenció a l’emergència humanitària.

Per aquest grup, la sortida serà possible «si es produeix un canvi polític seguint la ruta pacífica, democràtica i electoral per al restabliment de l’Estat de dret i de justícia, amb la plena vigència de la Constitució, avui vulnerada per un Govern que, en nom de la pau, ha establert un règim autoritari violador dels drets humans».