MÉS OMBRES SOBRE MOSCOU

L'exiliat rus a Londres Nikolai Glushkov va morir estrangulat

La policia britànica obre una investigació per assassinat

undefined42538929 file   in this tuesday  dec  19  2000 file photo  ex deputy 180316211724

undefined42538929 file in this tuesday dec 19 2000 file photo ex deputy 180316211724 / Pavel Smertin

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Nikolai Gluxkov, un exiliat rus de 68 anys, va morir estrangulat, segons va confirmar divendres la Policia Metropolitana de Londres, a la vista de les proves aportades per l'autòpsia. El cadàver de l'antic home de negocis va ser trobat per la seva filla Natalia dilluns a la casa familiar de New Malden, al barri de Kingston, al sud de la capital. Les forces antiterroristes de Scotland Yard s'han fet càrrec de la investigació, “com a precaució degut a les associacions que es creu que tenia la víctima”, segons el portaveu policial.

L'assassinat de Glushkov es va produir vuit dies després de l'intent d'assassinat amb un agent nerviós de l'antic espia doble Serguei Skripal i la seva filla a Salisbury.  Segons la policia, “en aquest moment no hi ha res que suggereixi una relació" entre els dos casos, "ni hi ha cap prova" que Gluxkov fos enverinat.

Asilat polític

Antic director financer de la companyia aèria russa Aeroflot, Gluxkov havia sigut jutjat i condemnat a Rússia per frau i rentat de diners. Després de complir una pena de presó de cinc anys, ja en llibertat, va buscar refugi al Regne Unit, on se li va concedir asil polític fa sis anys. Moscou el va tornar a jutjar en absència l'any passat per irregularitats financeres i el va condemnar a vuit anys més de presó.  

Gluxkov era un dels pocs supervivents del cercle de l'oligarca Borís Berezovski, gran enemic del president rus, Vladímir Putin.  Un circulo al qual també pertanyia Aleksandr Litvinenko, l'antic espia rus enverinat amb poloni a Londres el 2006.

Morts sospitoses

Notícies relacionades

Berezovsky va ser trobat el 2013 penjat a la seva mansió de Surrey. Els forenses mai van poder determinar si la seva mort es va tractar d'un suïcidi o un assassinat. Gluxkov sempre va rebutjar la tesi del suïcidi. Ell mateix vivia amb un guardaespatlles i, segons va explicar aquesta setmana al 'Daily Telegraph' un dels seus empleats, temia per la seva vida i havia elaborat un pla d'escapament.

Un altre dels exiliats pròxims a Berezovsky, el multimilionari georgià Badri Patakatsishvili, de 52 anys, va morir el 2008 en circumstàncies misterioses. Hi va haver al·legacions que havia sigut víctima d'un complot, però els forenses van determinar que probablement havia patit un atac al cor.