Onada de violència al Brasil

Commoció per l'assassinat d'una líder social i feminista a Rio de Janeiro

Marielle Franco ha sigut cosida a trets per uns desconeguts quan tornava d'un acte polític

La també legisladora comunal havia de fiscalitzar la intervenció militar a la 'ciutat meravellosa'

mbenach42525866 bra100  brasilia  brasil   15 03 2018   ciudadanos participa180315223035

mbenach42525866 bra100 brasilia brasil 15 03 2018 ciudadanos participa180315223035 / Joedson Alves

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

Marielle Franco, líder feminista i d'una de les comunitats més pobres de Rio de Janeiro, Maré, la cinquena legisladora comunal més votada el 2016, ha sigut cosida a trets dimecres a la nit quan tornava a casa seva després de participar en un acte pels drets de les afrobrasileres al centre de la ciutat meravellosa, cada vegada més tenyida de sang. Un automòbil l'ha interceptat sorprenentment. El cos de la regidora ha rebut cinc trets que han ressonat a tot el país. Tenia 39 anys.

L'atemptat, que ningú s'ha atribuït fins ara, també ha provocat la mort del seu xòfer. Franco era militant del Partit Socialisme i Llibertat (PSOL), una escissió del Partit dels Treballadors (2003) de Luiz Inácio Lula da Silva. El president del BrasilMichel Temer, ha expressat una lacònica condemna del que ha passat a Rio. Les seves paraules no han sigut només de condol. Han servit per justificar una vegada més la intervenció militar de la ciutat amb el propòsit al·legat de combatre al narcotràficintervenció militar.

L'emboscada fatal i calculada contra Franco ha tingut lloc poques hores després que a l'estat nord-oriental de Pará fos assassinat el dirigent ambientalista Paulo Sergio Almeida Nascimiento, que havia denunciat la connivència entre policies i l'empresa noruega Hydro Alunorte. La violència està normalitzada en un Brasil on maten diàriament 155 persones. A Rio de Janeiro van tenir lloc 4.017 homicidis l'any passat. Però el que ha passat amb Franco ha provocat una sobtada estupefacció general, entre altres coses perquè el seu cas no és aliè a la situació que afronta la ciutat. “Estic estremida i indignada”, ha dit la presidenta destituïda Dilma Rousseff. “Es tracta d'un crim contra tota la societat”, ha assenyalat l'Orde d'Advocats del Brasil (OAB).

La difunta regidora s'havia iniciat en la política fa 13 anys quan una “bala perduda” va matar una amiga enmig d'un tiroteig entre policies i narcotraficants. Després es va unir al PSOL. Formava part d'una comissió de la legislatura carioca que ha de vigilar l'actuació de l'Exèrcit. Però, a més, la veu de la líder de les faveles (barris marginals) aixecades entre la Linha Amarela i l'avinguda Brasil, on viuen unes 130.000 persones, s'havia sentit amb força dies enrere quan va denunciar la mort de dos joves per bales policials.

Crítiques a Temer

Notícies relacionades

El diputat del PSOL Marcelo Freixo va considerar en aquest sentit que la sort de Franco no és aliena a la seva activitat política. Freixo s'ha reunit amb el cap de la Policia Civil, Rivaldo Barabosa, que no ha descartat l'existència de “motivacions” d'un crim que ha qualificat de “gravíssim”. Però les seves declaracions no han portat tranquil·litat a aquesta força d'esquerra. “No acceptarem que Temer utilitzi aquest episodi per justificar la intervenció a Rio de Janeiro”, ha dit el president del PSOL, Juliano Medeiros. El Govern central, ha afegit, té l'obligació de “donar una resposta”  aclaridora al que ha considerat un “crim polític".

Per a la revista Carta Capital, l'assassinat de Franco “eleva la pressió sobre la feina de l'interventor”, el general Walter Souza Braga Netto. “Espero que l'interventor tingui molt interès a resoldre el cas, ja que aquest crim projecta una ombra sobre el moment que estem vivint”, ha assenyalat l'acadèmic espanyol Ignacio Cano, coordinador del Laboratori d'Anàlisi de la Violència de la Universitat Estatal de Rio de Janeiro. “No hi ha dubte que aquest crim mostra que el circuit de la violència a Rio de Janeiro està convençut de la seva impunitat”, ha dit també a Carta Capital.