Investigació política

Trump, innocent en el 'Russiagate' (segons els republicans)

Els conservadors del comitè d'Intel·ligència de la Cambra de Representants no troben proves d'un complot

La investigació del fiscal especial Mueller continua i els demòcrates denuncien "capitulació a l'Executiu"

zentauroepp42451321 file   in this sept  21  2017 file photo  president donald t180309213418

zentauroepp42451321 file in this sept 21 2017 file photo president donald t180309213418 / Evan Vucci

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Si fos pels republicans s'hauria de donar carpetada a les indagacions sobre el Russiagate. Aquest dilluns els conservadors que han participat en una investigació en el Comitè d'Intel·ligència de la Casa de Representants del Congrés han anunciat que no han trobat proves que es produís col·lusió entre la campanya de Donald Trump i el Kremlin mentre Moscou interferia en l'última campanya d'eleccions presidencials als Estats Units. Les seves conclusions, no obstant, estan lluny de permetre tancar el cas. Han sigut reprovades pels demòcrates del mateix comitè. I no afecten dues investigacions més que continuen obertes: les del comitè paral·lel al Senat i, més important, la del fiscal especial Robert Mueller, que segueix avançant i ja ha produït imputacions, incloent-hi les de ciutadans i empreses russos.

L'anunci ha sigut fet per Michael Conaway, el congressista republicà texà que ha supervisat el treball del comitè, que durant més d'un any ha entrevistat 73 testimonis, ha repassat més de 300.000 pàgines de documents i ha enviat investigadors a set països. I, segons ha declarat, no neguen que Rússia interferís “activament” en la campanya ni que intenti tornar a fer-ho en pròximes eleccions, però sí que Trump o persones del seu cercle o el seu equip es confabulessin amb Moscou. També estan en desacord amb les conclusions de la comunitat d'intel·ligència i es mostren convençuts que els esforços russos no pretenien afavorir Trump davant Hillary Clinton.

El màxim a què arriben els republicans és admetre la possibilitat que hi hagués “mal judici, reunions inapropiades, judici desencertat a l'organitzar reunions” com la trobada del juny del 2016 a la torre Trump entre membres de l'equip del candidat (incloent-hi el seu fill Donald Trump Jr.) i una advocada russa. “Aquella reunió no hauria d'haver tingut lloc”, ha dit Conaway, no sense després matisar que concloure a partir de fets com aquells que hi va haver complot és “una espècie de thriller ” més propi d'escriptors com Tom Clancy.

L'anunci dels republicans ha sigut celebrat a Twitter per un eufòric Trump, que s'ha alegrat de la conclusió “després d'una investigació en profunditat de 14 mesos” a crits (en majúscules) a la xarxa social.

Notícies relacionades

En canvi, els demòcrates ho han denunciat com “una capitulació al poder executiu”. “A l'acabar el seu paper de control en l'única investigació autoritzada a la Cambra baixa, la majoria (republicana) ha posat els interessos de protegir el president per sobre dels de protegir el país, i la història jutjarà amb duresa les seves accions”, ha denunciat Adam Schiff, el principal demòcrata al comitè, la feina del qual ha estat marcada gairebé des del primer moment per la polarització i la divisió partidista i l'intercanvi d'acusacions d'haver polititzat les indagacions.

El document preparat pels republicans, un esborrany de 150 pàgines, encara no és públic i possiblement trigarà setmanes a publicar-se. Els demòcrates del comitè encara no l'han llegit. El reben aquest dimarts.