CRIM A BRATISLAVA

Crisi política a Eslovàquia per l'assassinat del periodista Jan Kuciak

El president reclama un canvi de Govern o eleccions anticipades

mbenach42344757 epa6012  bratislava  eslovaquia   28 02 2018   un grupo de p180228215830

mbenach42344757 epa6012 bratislava eslovaquia 28 02 2018 un grupo de p180228215830 / MATEJ KALINA

1
Es llegeix en minuts
Efe

El president d’Eslovàquia, Andrej Kiska, va declarar ahir que el seu país només podrà superar la crisi causada per l’assassinat del periodista Jan Kuciak amb un canvi de Govern o amb la celebració d’eleccions anticipades.

Després d’una reunió amb el primer ministre, el socialdemòcrata Robert Fico, el president eslovac va dir que «desafortunadament» no coincideix amb aquest sobre com resoldre la crisi actual. «He esperat tota la setmana una decisió del Govern, però sembla que no se n’oferirà cap», va afegir el president eslovac en una declaració televisada. Kiska va anunciar converses amb tots els partits per veure com superar la desconfiança causada per aquest cas, que ha commocionat aquest país de 5,4 milions d’habitants.

BALLAR SOBRE LA TOMBA

Notícies relacionades

Fico, per la seva part, va respondre poc després acusant Kiska d’«unir-se a l’oposició» i no respectar el resultat de les eleccions parlamentàries del 2016, guanyades pel seu partit, SMER, amb el 28% dels vots. «No ballarem sobre la tomba de dos joves», va dir el primer ministre, que està sota una creixent pressió per l’assassinat. Kuciak, de 27 anys, i la seva nòvia, Martina Kusnirova, van ser trobats assassinats a trets dilluns passat als afores de Bratislava, i la policia dona per fet que la seva mort està relacionada amb les investigacions que  havia realitzat el periodista.

 La mort del reporter, que havia investigat possibles relacions entre la màfia italiana i alguns alts funcionaris del país centreeuropeu, ha causat una onada d’indignació a Eslovàquia, on milers de persones van sortir els últims dies als carrers per expressar el seu repudi a l’homicidi i exigir un Estat lliure d’interferències mafioses.