CRISI A BRATISLAVA

El periodista assassinat a Eslovàquia investigava connexions amb la màfia calabresa

L'assassinat de Kuciak provoca un terratrèmol polític: dimiteix el ministre de Cultura i l'oposició exigeix la destitució del titular d'Interior

mbenach42344757 epa6012  bratislava  eslovaquia   28 02 2018   un grupo de p180228215830

mbenach42344757 epa6012 bratislava eslovaquia 28 02 2018 un grupo de p180228215830 / MATEJ KALINA

1
Es llegeix en minuts

El periodista eslovac assassinat Jan Kuciak investigava un cas de corrupció d'alt nivell a Eslovàquia que implicava la N'drangheta (la màfia de Calàbria) amb destacats polítics, segons ha revelat el portal de notícies per al qual treballava i que ha publicat, amb ajuda d'altres mitjans, una versió inacabada del seu reportatge.

Kuciak, de 27 anys, i la seva nòvia, Martina Kusnirova, van ser trobats morts a trets dilluns passat en una casa a prop de Bratislava, en un crim que les autoritats van vincular directament amb el treball del reporter.

Amb permís del portal Aktuality.sk, els principals diaris eslovacs (Sme, Právda iNovy Cas) van publicar un extens reportatge en què Kuciak estava treballant i que revela una complexa xarxa eslovaca de la N'drangheta. Segons la investigació, que Kuciak no va poder acabar, aquests vincles arriben fins a l'oficina del cap de l'Executiu, Robert Fico, a través de dos col·laboradors seus: l'assistent personal Maria Troskova i el secretari del Consell de Seguretat de l'Estat, Viliam Jasan.

Tots dos han anunciat aquest dimecres la seva renúncia fins que finalitzi la investigació, i alhora han denunciat que els seus noms s'estan "manipulant en la lluita política contra el primer ministre". Les indagacions involucrarien sobretot Troskova, que va ser directiva d'una firma eslovaca que comptava entre els alts càrrecs amb un empresari italià sospitós de mantenir vincles amb la màfia. Troskova va treballar després un any amb el diputat Jasan, del partit socialdemòcrata SMER de Fico, abans d'entrar a l'oficina del Govern com a assessora.

Frau fiscal

Notícies relacionades

L'assassinat de Kuciak, que va documentar les activitats de la màfia a Eslovàquia centrades en el frau fiscal mitjançant factures falses i estafes amb fons de la UE, ha provocat un terratrèmol polític a Eslovàquia. El ministre de Cultura, Marek Madaric, ha dimitit al confessar-se "incapaç" de seguir a l'Executiu. "Durant el meu càrrec com a ministre de Cultura ha sigut assassinat un periodista i soc incapaç d'encaixar-ho, és molt frustrant i m'ha impactat molt", ha declarat Madaric, correligionari socialdemòcrata de Fico.

Els dos principals partits de l'oposició han exigit a Fico que destitueixi, abans de dimarts que ve, el ministre d'Interior, Robert Kalinak, i el director de la Policia, Tibor Gaspar, per no posar en perill la investigació. Fico, per la seva banda, ha ofert un milió d'euros de recompensa a qui doni pistes que condueixin a la detenció de l'autor del doble assassinat, que ha causat commoció a dins i fora del país centreeuropeu.