CAOS A LA CASA BLANCA

Trump perd Hope Hicks, la seva consellera més fidel

El president dels Estats Units es queda sense director de comunicacions per quarta vegada en poc més d'un any

Hope Hicks, exmodel de 29 anys, sense experiència política i coneguda com la filla adoptiva de Trump, va admetre haver dit algunes mentides piadoses / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Hope Hicks, l'assessora més fidel del president dels Estats UnitsDonald Trump, renunciarà al seu càrrec com a directora de comunicacions de la Casa Blanca en les pròximes setmanes, una dimissió que deixa vacant el càrrec per quarta vegada en el curt mandat del magnat.

La Casa Blanca va confirmar aquest dimecres la marxa de Hicks, que ha acompanyat Trump des de fa tres anys i va acceptar posar-se al capdavant de les comunicacions del Govern nord-americà l'estiu passat, després de la dimissió del polèmic Anthony Scaramucci, que a penes va durar 10 dies al càrrec.

Hicks es va unir a la campanya del multimilionari en la seva etapa més inicial i, fins i tot sense experiència política prèvia, va protagonitzar un meteòric ascens enmig de les turbulentes aigües de l'equip del magnat.

Un càrrec complicat

I és que la guerra oberta que ha mantingut el multimilionari amb els mitjans des d'abans de guanyar les eleccions del 2016, i la seva peculiar i políticament incorrecta manera de fer públiques les seves decisions i opinions, han fet que el càrrec de director de comunicacions de la Casa Blanca no sigui el més cobejat.

Des del dia en què Trump va jurar com a 45 president dels Estats Units, el càrrec va estar ocupat per Sean Spicer, que al mateix temps feia de portaveu, però que només hi va estar 45 dies, abans de ser succeït per Mike Dubke.

No obstant, Dubke va renunciar poc abans de complir els tres mesos com a director de comunicacions, en un moment de màxima tensió entre la Casa Blanca i els periodistes. El càrrec va tornar a mans de Spicer de manera interina per un altre mes i mig.

En un moviment arriscat per part del magnat, que feia temps que volia incloure l'inversor Anthony Scaramucci al seu gabinet, va decidir donar-li aquest càrrec en contra dels desitjos de Spicer, i va provocar la renúncia d'aquest últim com a portaveu, i un nou terratrèmol al seu equip de Govern.

Però l'empresari de Wall Street, conegut per les seves maneres histriòniques i grandiloqüents, no va trigar a abandonar forçosament el vaixell, ja que el seu aterratge també va provocar la sortida del llavors cap de gabinet, Reince Priebus, substituït pel general John Kelly.

Una de les primeres decisions del militar com a cap de personal de Trump va ser acomiadar de manera fulminant Scaramucci.

Lloances del president

Malgrat suposar la quarta ocasió en què la plaça queda disponible, la marxa de Hicks no sembla que s'hagi fet en mals termes amb el president, que va tenir paraules d'afalac i reconeixement per a la noia, de 29 anys.

"Hope és excel·lent i ha fet una gran feina durant els últims tres anys. És molt intel·ligent i considerada, així com una gran persona. Trobaré a faltar no tenir-la al costat, però quan em va consultar per buscar altres oportunitats, ho vaig entendre totalment", va dir Trump en un comunicat facilitat per la Casa Blanca. "Estic segur que tornarem a treballar junts en el futur", va afegir el governant.

Per la seva part, la mateixa Hicks va assegurar que "no hi ha paraules" per expressar adequadament la seva gratitud al mandatari, i va desitjar al president i al seu Govern "el millor".

"Mentides piadoses"

La notícia arriba un dia després que la consellera del president testifiqués durant més de vuit hores davant el Comitè d'Intel·ligència de la Cambra de Representants en el marc de les investigacions sobre la possible coordinació de la campanya de Trump amb el Govern rus per influir en els comicis del 2016.

No obstant, segons el diari The New York TimesThe New York Times, que cita diverses fonts coneixedores de les seves intencions, la renúncia no ha tingut a veure amb la investigació i el seu testimoni, sinó que considerava les seves opcions de sortida des de feia diversos mesos.

Durant la seva intervenció davant els congressistes, Hicks es va negar a contestar a diverses de les qüestions plantejades com a part de la investigació, que és independent de la que dirigeix el fiscal especial encarregat de la trama russa, Robert Mueller.

Notícies relacionades

No obstant, la noia va reconèixer als legisladors haver dit "mentides piadoses" en favor del president, encara que mai sobre res rellevant relacionat amb la investigació russa.

És per això que, encara que abandoni la Casa Blanca en les setmanes vinents, és probable que el nom de Hicks segueixi planant sobre Washington a mesura que avancen les indagacions sobre la ingerència del Kremlin i el fiscal especial estreny el setge sobre el cercle més pròxim al magnat.