Anar al contingut

CANVIS A LA SOCIALDEMOCRÀCIA ALEMANYA

Andrea Nahles, una dona per ressuscitar l'SPD

La candidata a presidenta dels socialdemòcrates alemanys és un pes pesant del partit que no apunta a una renovació de la seva estratègia

Carles Planas Bou

FILE PHOTO: SPD parliamentary group leader Andrea Nahles speaks during the SPDs one-day party congress in Bonn, Germany, January 21, 2018. REUTERS/Wolfgang Rattay/File Photo

FILE PHOTO: SPD parliamentary group leader Andrea Nahles speaks during the SPDs one-day party congress in Bonn, Germany, January 21, 2018. REUTERS/Wolfgang Rattay/File Photo / Wolfgang Rattay (REUTERS)

Reduïda al no res. Després del devastador pas de la segona guerra mundial, Alemanya es va aixecar en les mans de les Trümmerfrauen, dones que van reconstruir el país amb la runa dels edificis bombardejats. Com aquells paisatges de pols i enderrocs, la socialdemocràcia alemanya necessita renéixer de les seves cendres. Per a això, la cúpula de l’SPD ha recolzat ara Andrea Nahles per succeir Schulz i dirigir una nova etapa de necessària recuperació que la convertiria en la primera dona que presideix el partit socialdemòcrata més antic d’Europa.

L’SPD viu una profunda crisi que amenaça amb relegar el partit a la marginalitat. El fracàs de Martin Schulz és el d’una formació desorientada i fragmentada. Malgrat que pugui ser un altre miratge, part de l’SPD mira ara amb optimisme la probable arribada a la presidència de Nahles, que si guanyés en el congrés del 22 d’abril compaginaria el càrrec amb el lideratge que ja ostenta entre les files parlamentàries.

Llicenciada en Filosofia i Filologia germànica, Nahles va començar militant a les joventuts socialdemòcrates (Jusos), que va presidir entre el 1995 i el 1999. La jove promesa de l’SPD apuntava alt i el lideratge entre els joves li va servir de trampolí per arribar el 1997 al comitè executiu del partit i el 2005, amb només 35 anys, a secretària general de la formació, és a dir, la número dos del partit.

Passional i treballadora, Nahles va tocar el poder el 2013, quan va ser nomenada ministra d’Ocupació i Afers Socials en el tercer Gabinet de la cancellera Merkel. La seva legislatura va servir per implantar el 2015 un salari mínim de 8,50 euros per hora.

Les joventuts que al seu dia va dirigir tenen ara una posició diametralment oposada sobre el pacte amb els conservadors que va ajudar a negociar. Molt més enèrgica que un apagat Schulz, Nahles va ser la veu més dura a favor de la gran coalició en el congrés de Bonn del passat 21 de gener.

La premsa compara la debacle de l’SPD amb la mateixa que va amenaçar la Unió Demòcrata Cristiana (CDU) de Helmut Kohl a finals del 1999. Després de l’escàndol generat per haver rebut donacions il·legals el partit conservador va ser rescatat per una altra Trümmerfrau, una desconeguda Merkel. Malgrat que el paral·lelisme peca d’optimisme, els socialdemòcrates somien amb algú que pugui fer redreçar un partit en declivi que des de l’era de Gerhard Schröder ha vist fracassar fins aset lideratges. Nahles no vol ser la vuitena.   

Temes: Alemanya

0 Comentaris
cargando