GUERRA A ÀFRICA

El drama dels nens soldat en una foto

Dos grups armats de Sudan del Sud accepten després d'àrdues negociacions deixar en llibertat 311 d'aquests menors, 87 dels quals són nenes

zentauroepp41952360 topshot   newly released child soldiers wait in a line for t180210191936

zentauroepp41952360 topshot newly released child soldiers wait in a line for t180210191936 / STEFANIE GLINSKI

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Les guerres que des de fa dècades castiguen diferents part d'Àfrica solen tenir un denominador comú, l'ús de nens i nenes soldat, com el petit que apareix a la fotografia, situat en formació amb altres de més edat que van ser posats en llibertat la setmana passada a Sudan del Sud, després que els grups armats a què pertanyien acceptessin després d'àrdues negociacions deixar-los en llibertat. 

Els petits van ser arrencats de les seves famílies simplement segrestats per utilitzar-los com a carn de canó. La majoria són nens, encara que hi ha també moltes nenes que sovint són violades o sotmeses a esclavitud sexual i altres formes de violència sexual com esposes de comandaments militars.

El nen de la fotografia pertany al grup de 311 menors, entre elles 87 nenes, que van ser alliberats per dos grups armats en el marc dels esforços per part de l'ONU per acabar amb aquesta pràctica al país africà, segons ha destacat la representant especial de l'ONU per a Nens i Conflicte Armat, Virginia Gamba. Es calcula que en aquest país hi ha 17.000 nens soldat. A tot el món es calcula que n'hi ha 300.000 que participen en 30 conflictes.

L'alliberament d'aquests nens és la primera fase d'un programa que preveu desmobilitzar-ne 700 més a la regió de Yambio, capital de l'estat d'Equatòria Occidental. El retorn a les seves llars dels menors ha sigut possible gràcies a la col·laboració de caps religiosos i autoritats locals, que han participat en la negociació amb els grups armats.

Més recursos

Els petits han sigut alliberats a Yambio, la capital de l'estat d'Equatòria Occidental, pel Moviment d'Alliberament del Poble de Sudan en Oposició (SPLM-IO) de Taban Deng Gai i pel Moviment Nacional d'Alliberament de Sudan del Sud (SSNLM). "Aquests nens ara tenen una oportunitat de reconstruir les seves vides. No podem abandonar-los, per això demano a la comunitat internacional que recolzi la seva reinserció aportant els recursos adequats", ha reclamat Gamba en un comunicat.

La representant de l'ONU ha demanat que tots els nens reclutats per les parts enfrontades en el conflicte a Sudan del Sud, que va esclatar el desembre del 2013, han de ser alliberats, entregats als socis civils de protecció de menors i protegits de tot tipus de violacions greus, tal com estipula l'acord de pau del 2015 i l'acord de cessament d'hostilitats del 2017.

Un grup de 250 d'aquests menors es troba ja amb personal de l'oenagé World Vision, que s'encarregarà de reunificar-los amb les seves famílies i reintegrar-los a les seves comunitats. El director de l'oenagé a Sudan del Sud, Mesfin Loha, ha explicat que els menors han participat activament en el conflicte o han realitzat treball domèstic per als rebels.

Nova esperança

Notícies relacionades

"Estem particularment preocupats pel nombre de nenes alliberat, que han experimentat violència sexual o de gènere. Els oferirem el suport perquè tinguin una nova esperança i donin sentit a les seves vides", ha assegurat. "Els nens participaran en diferents formacions professionals, tornaran a l'escola o aprendran els oficis locals per tenir un mitjà de vida. Aquestes iniciatives ajudaran els nens a tenir l'oportunitat d'obtenir un ingrés en el futur i ajudar-los a sortir del conflicte", ha explicat el responsable de World Vision. L'oenagé comptarà amb el suport d'UNICEF.

"Els nens de Sudan del Sud ja han vist i experimentat una violència inimaginable que està posant en perill la pròxima generació del país", ha denunciat Loha. "S'ha de trencar el cicle de la violència. S'ha de prioritzar la pau a Sudan del Sud, l'educació i la igualtat de gènere per ajudar la generació futura a construir una nova nació", ha reclamat.