GUERRA A SÍRIA

Els Estats Units bombardegen les forces d'Assad a Síria

En l'atac han mort uns 100 combatents de Damasc, segons els EUA

zentauroepp41944106 american troops look out toward the border with turkey from 180208104125

zentauroepp41944106 american troops look out toward the border with turkey from 180208104125 / Susannah George

1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Els Estats Units han llançat diversos atacs aeris contra soldats del règim de Damasc, han anunciat aquest dilluns els EUA. En els bombardejos han tingut lloc a l'est Sirià, a la província de Deir Ez-Zor.

Segons els nord-americans, que asseguren haver matat un centenar de combatents de Baixar al-Assad, l'atac ha arribat com a resposta a una ofensiva: uns 500 soldats de l'Exèrcit sirià haurien intentat prendre-li territori a les Forces Democràtiques Sirianes (SDF), una milícia kurdoàrab que rep el suport nord-americà.

«Van atacar amb artilleria, tancs i altres armes pesants una base militar de les SDF a vuit quilòmetres de la frontera establerta entre nosaltres —ha dit un oficial nord-americà—. Les nostres accions han sigut en defensa pròpia. Un cop ha parat l'ofensiva, hem deixat de bombardejar». Segons ha dit l'oficial, només un soldat sirià de les SDF ha resultat ferit durant la suposada ofensiva de Damasc.

És la segona vegada, durant els set anys de guerra a Síria, que els EUA ataquen directament posicions d'Assad. La primera va ser fa un any, quan Trump va ordenar el bombardeig d'una base aèria de Damasc. Des d'aquesta base, ha certificat les Nacions Unides, el règim havia atacat amb armes químiques els civils.

Carrera pel riu

Carrera pel riuL'octubre de l'any passat, a l'est de Síria, va començar una carrera que culminaria un mes després. Les SDF, amb el suport nord-americà, a l'octubre, van ocupar Raqqa, l'antiga capital d'Estat Islàmic. Els gihadistes van fugir a la seva última ciutat, Deir Ez-Zor, situada a prop de la frontera amb l'Iraq.

Notícies relacionades

Llavors, amb l'EI en retirada, Assad i les SDF van començar una pugna per dirimir qui arribaria primer a la ciutat. Damasc avançava per la riba sud de l'Eufrates; les SDF, pel nord. Damasc va arribar primer i va ocupar Deir Ez-Zor. I el riu va passar a ser la frontera —pactada— entre aquestes dues faccions.

Estat Islàmic, per la seva part, va ser expulsat de la ciutat i de la regió: els pocs combatents que s'han quedat a Síria, ara s'amaguen en zones desèrtiques a la frontera amb l'Iraq, a més d'en una petita bossa de territori a la província d'Idlib, al nord de Síria i envoltada per les forces lleials a Assad.