25 d’oct 2020

Anar al contingut

Revisió de l'estratègia

Els EUA desenvoluparan noves armes nuclears per primera vegada des del final de la guerra freda

El Pentàgon presenta la nova política nuclear de l'Administració Trump, que inclou la modernització de l'arsenal

L'objectiu és disposar de "armes tàctiques de baixa càrrega" per poder librar una "guerra nuclear limitada"

Ricardo Mir de Francia

Els EUA desenvoluparan noves armes nuclears per primera vegada des del final de la guerra freda

Jacquelyn Martin

Des del final de la guerra freda, els Estats Units no han desenvolupat cap arma nuclear nova i el seu arsenal s’ha reduït arran dels tractats de control d’armes firmats amb Rússia. Però aquesta situació està a punt de canviar. L’Administració Trump ha ordenat el disseny de dos nous tipus d’armes nuclears per «potenciar la dissuasió» i adaptar el seu arsenal a les amenaces canviants a les quals s’enfronta, segons consta en la nova estratègia presentada aquest divendres al Pentàgon. L’anomenada Revisió de la Postura Nuclear, que actualitza la política vigent des del 2010, fa una crida a crear armes tàctiques de «baixa càrrega» (amb una força explosiva inferior a les estratègiques) capaces de ser llançades des dels seus submarins en míssils balístics i de creuer.

La nova política diu que és una resposta directa a armes semblants desenvolupades per Rússia en el transcurs dels últims anys i és també part del pla aprovat per Trump per modernitzar l’arsenal nord-americà amb una inversió d’1,2 bilions de dòlars durant els pròxims 30 anys. La lògica dels seus estrategs és que les «armes estratègiques» amb les quals compten actualment els EUA són massa destructives perquè resulti creïble el seu objectiu dissuasori. Les noves «armes tàctiques», en canvi, li permetrien lliurar una «guerra nuclear limitada» amb Rússia, la Xina, l’Iran o Corea del Nord sense haver d’arrasar ciutats senceres.

Possible resposta a atacs no nuclears

La nova política també rebaixa l'estàndard que regia l'ús de l'arsenal nuclear. Fins ara només es contemplava com a resposta a atacs amb xifres massives de baixes. El nou marc també parla de “circumstàncies extremes”, però també inclou els “atacs estratègics no nuclears”, com els ciberatacs contra infraestructures civils essencials o contra el complex atòmic.

Durant la presentació de l'informe al Pentàgon, els funcionaris nord-americans han insistit que la Casa Blanca manté el compromís amb la no proliferació i que l'objectiu fonamental del seu arsenal només és la dissuasió. Però també han subratllat que el món és diferent del del 2010 i és necessari que Washington compti amb un poder de dissuasió “modern i creïble”.