TENSIÓ A L'ÀSIA

Corea del Nord qualifica "d'acte de guerra" les noves sancions de l'ONU

Un comunicat del règim de Pyongyang assegura que els EUA estan "completament terroritzats"

zentauroepp41405611 north korean leader kim jong un makes a speech at 5th confer171224093733

zentauroepp41405611 north korean leader kim jong un makes a speech at 5th confer171224093733 / KCNA

1
Es llegeix en minuts

Corea del Nord ha rebutjat aquest diumenge les noves sancions imposades al país pel Consell de Seguretat de les Nacions Unides, i ha reiterat la seva intenció de continuar desenvolupant les seves capacitats de "dissuasió i autodefensa nuclear".

A través d'un comunicat del portaveu del Ministeri d'Exteriors, Pyongyang ha criticat les mesures punitives aprovades divendres pel Consell de Seguretat de l'ONU, que limiten encara més el seu accés a productes petrolers, veten les seves exportacions en diversos sectors i forcen a tornar al país ciutadans que treballen fora.

"Els Estats Units, completament terroritzats pel nostre èxit històric de completar la força estatal nuclear, actua amb mesures cada vegada més histèriques per imposar les màximes sancions i pressió possibles sobre el nostre país", assenyala el comunicat, recollit per l'agència estatal KCNA.

Les sancions suposen una "nova vulneració de la sobirania nacional" i un "acte de guerra que viola la pau i la seguretat a la península coreana i a tota la regió", segons Pyongyang.

Política hostil

"Si els Estats Units volen viure en pau, haurien d'abandonar la seva política hostil contra la RPDC (República Popular Democràtica de Corea, nom oficial del país) i aprendre a coexistir amb un país que té armes nuclears", afegeix el comunicat.

El règim liderat per Kim Jong-un també adverteix que "continuarà consolidant les seves capacitats nuclears de dissuasió i autodefensa, fonamentalment dirigides a erradicar les amenaces atòmiques dels EUA i els seus xantatges i moviments hostils, establint així un equilibri de forces".

Les mesures aprovades divendres per les Nacions Unides són una resposta al llançament a finals de novembre d'un míssil balístic de llarg abast, un tipus de projectil que seria capaç d'atacar qualsevol punt del territori continental dels Estats Units.

Suport unànime

Notícies relacionades

Washington va ser el gran impulsor de les noves sancions i va obtenir el suport unànime dels altres 14 membres del Consell de Seguretat, inclosos la Xina i Rússia.

La resolució 2.397 endureix de manera important les àmplies mesures que ja estan en vigor contra Pyongyang, en un intent per dificultar a Corea del Nord el finançament dels seus programes armamentístics i forçar-la a negociar.