Eleccions xilenes

Piñera i Guillier es disputaran la presidència de Xile a la segona volta

La nova ronda se celebrarà el 17 de desembre

Podria ser derrotat per les candidatures d’esquerres el pròxim 17 de desembre. / ATLAS VÍDEO

1
Es llegeix en minuts

L'expresident Sebastián Piñera i el senador independent Alejandro Guillier es disputaran la presidència de Xile en una segona volta el 17 de desembre, després dels comicis d'aquest diumenge, en què Beatriz Sánchez, del Frente Amplio, va estar a punt de donar la sorpresa.

Encapçalant una coalició formada per partits alternatius i moviments socials, Sánchez va obtenir el tercer lloc, amb un 20,31% dels vots, i es va quedar a poc més de dos punts de Guillier. Aquest, abanderat del pacte oficialista Fuerza de Mayoría, va aconseguir passar al ballottage al sumar el 22,66% dels sufragis, gairebé 14 punts per sota de Piñera, que va obtenir el 36,64% al capdavant de la coalició dretana Chile Vamos.

La coalició de centreesquerra que recolza el Govern de Michelle Bachelet va perdre terreny a les parlamentàries, celebrades en aquesta jornada i en què Chile Vamos i el Frente Amplio van avançar considerablement.

Després de conèixer els resultats, Piñera es va mostrar confiat de guanyar a la segona volta. "Estem contents, perquè aquesta nit hem aconseguit un gran resultat electoral i, sobretot, perquè hem obert les portes que ens conduiran cap als temps millors", va subratllar. Encara que va guanyar, l'exgovernant va tenir un resultat bastant inferior al que pronosticaven les enquestes, de prop del 44%.

El suport de la ultradreta

Piñera va felicitar el candidat ultradretà José Antonio Kast, que, amb un 7,9% de la votació, podria ser una de les causes que no es complissin les expectatives electorals de Chile Vamos, segons els analistes. En tot cas, Kast ja s'ha compromès a recolzar Piñera el dia 17, sense exigir cap contrapartida a canvi. "Rebem aquests resultats amb gratitud, humilitat i esperança", va assenyalar l'expresident, que va governar el país entre el 2010 i el 2014. "Aquest resultat és molt semblant al de la primera volta del 2009, i llavors vam guanyar les eleccions", va dir davant els seus seguidors.

Notícies relacionades

Per la seva part, el senador Alejadro Guillier es va mostrar convençut que derrotarà l'abanderat de la dreta. "Guanyarem al desembre, Xile vol un altre camí i ho ha expressat en el vot", va assenyalar el candidat de Fuerza de Mayoría.

El fet que hi hagi tres candidats del sector progressista amb resultats significatius -Beatriz Sanchez, la democristiana Carolina Goic i el progressista Marco Enríquez-Ominami- fa creure a Guillier que és possible superar la dreta en el ballottage.

Temes:

Xile