PROTESTES AL NORD DEL MARROC

Mohammad VI purga el Govern marroquí per la mala gestió de la crisi del Rif

El rei fulmina quatre ministres després d'analitzar el resultat del programa d'inversions en aquella regió

zentauroepp40527228 in this photo provided by the moroccan palace  moroccan king171025151519

zentauroepp40527228 in this photo provided by the moroccan palace moroccan king171025151519 / Moroccan Royal Palace

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Mesa
Beatriz Mesa

Periodista

ver +

El rei Mohammad VI del Marroc va fulminar ahir a la nit quatre ministres del govern per «disfunció» en la gestió de la regió del Rif, al nord del país, que durant tot l'últim any es va mobilitzar per exigir reformes socials i econòmiques que no van arribar mai, tot i que s'havien aprovat programes de desenvolupament per a una regió enfonsada en la precarietat i la desocupació. El rei va ordenar el cessament immediat dels ministres -sense possibilitat de tornar a ocupar un càrrec en la funció pública- després d'estudiar els resultats d'un informe del Tribunal de Comptes que ahir va ser entregat al sobirà amb cada un dels «forats» detectats en el programa. 

És el primer cop contra la corrupció i la mala gestió política dels fons públics. «El poble marroquí ha reaccionat amb sorpresa davant una acció revolucionària, mai vista, i que respon a les dinàmiques presentades en els últims discursos reials on s'exigia una renovació de l'administració, un treball al servei de la ciutadania en el context de la transparència i la bona governança», va explicar a EL PERIÓDICO, Karim Ikrak, analista polític.

Els projectes de desenvolupament per al Rif aprovats el 2015, amb un pressupost d'uns dos milions d'euros, contemplaven la inversió turística, la construcció de carreteres, millores sanitàries i la creació de llocs de treball amb la intenció de frenar el descontentament social i generar noves esperances per a les famílies rifenyes condemnades a la immigració des dels anys 70 o també a una economia paral·lela basada en la producció de l'haixix.

Missatge a la població

Els ministres expulsats són Mohammad Nabil Benabdellah, al capdavant de la cartera de Vivenda i Política; Al-Hucine Luardi, que administrava el Ministeri de Salut; Mohammad Hassan, ministre d'Educació Nacional, i Larbi Bencheikh, secretari d'Estat del Ministeri d'Educació Nacional. També sorprèn que el monarca destituís un funcionari pertanyent a una de les famílies més poderoses i pròximes al palau, Alí Fassi Fihri, director general de l'Oficina Nacional d'Electricitat i Aigua Potable. 

Notícies relacionades

«El sisme polític», com titulen totes les portades dels diaris marroquins, volia enviar el missatge als rifenys que «el rei està amb vosaltres», segons expliquen fonts de la societat civil al Rif, que afegeixen: «Encara que ha arribat una mica tard, ha arribat».

Judici a activistes

El monarca ha esperat un any per a l'aplicació de les sancions polítiques responent així a les «reivindicacions legítimes dels ciutadans», segons el comunicat del Gabinet Reial, que assegura que totes les mesures preses s'han fet en l'«estricte respecte de la llei i l'Estat de dret». La destitució dels ministres s'anuncia a més en un moment d'alta tensió perquè els activistes empresonats del moviment protesta conegut com al-Hirak han de comparèixer davant el jutge. Sobre ells pesen càrrecs molt greus d'atemptar contra la seguretat de l'Estat que podrien implicar perpetuïtat o pena capital.

Temes:

Marroc