VIGÍLIA D'ELECCIONS

La mort confirmada de Maldonado commociona l'Argentina

La família de Santiago Maldonado va reconèixer el cos del jove pels tatuatges del cos

El Govern tem que la troballa del cadàver el perjudiqui a les urnes aquest diumenge

 Protestes violentes a l’Argentina durant les eleccions.  / VÍDEO EUROPA PRESS

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

L'Argentina ha quedat commociona la vigília de les eleccions parlamentàries per una notícia nefasta que pot tenir els seus efectes a les urnes. El cos sense vida trobat en un riu patagònic és de l'activista i artesà Santiago Maldonado, que havia desaparegut l'1 d'agost enmig de l'acció repressiva de la Gendarmeria contra la comunitat maputxe.

Vuitanta-un dies ha hagut d'esperar la família per confirmar el que tant temia. I ho ha confirmat pels tatuatges de la víctima. La desaparició va ser negada per les autoritats en tot moment. Alguns defensors i funcionaris del Govern van arribar a vincular Maldonado amb les dissoltes FARC i l'Estat Islàmic. Van dir fins i tot que estava a Xile amagat. Maldonado era un jove simpatitzant de les lluites que la comunitat maputxe ha emprès contra Luciano Benetton, propietari de 800.000 hectàrees al sud extrem argentí.

Clam de la família

"El calvari que vam començar el mateix dia que vam saber de la seva desaparició no s'acabarà fins que obtinguem justícia”, va dir la família de la víctima. I va subratllar: “Les circumstàncies de la troballa del cos ens generen molts dubtes. Creiem que és el moment d'avançar amb fermesa en la investigació i deixar treballar sense pressions la justícia. Necessitem saber què li va passar a Santiago i qui són els responsables de la seva mort. Tots. No només qui li va treure la vida, sinó els que, per acció o omissió, van col·laborar en l'encobriment i van perjudicar el procés de recerca”.

La família va dir que “tenia raó” a l'haver reclamat davant “la inacció, ineficàcia i parcialitat del jutge anterior (Guido Otranto ) en la tramitació de la causa. Ens segueix resultant inexplicable la negativa del Govern Nacional davant l'oferiment de col·laboració d'experts de l'ONU, de comprovada experiència internacional. Ningú ens podrà treure del cap que es podria haver fet molt més i molt abans”.

Polèmica trucada de Macri

Després d'un llarg silenci, el president Mauricio Macri es va comunicar telefònicament amb la mare de l'artesà. El germà del jove va expressar el seu malestar per la decisió del ministre de Justícia, Germán Garavano, de donar a conèixer aquesta informació. “Estan utilitzant la mort de Santiago per obtenir un benefici polític. Em sembla molt hipòcrita haver fet públic que Macri li donés el condol a la meva mare. Molt descarat. Haurien hagut de parlar des del primer dia. No donen treva”, va dir. El cercle del mandatari està preocupat per la possibilitat que l'episodi, que involucra la Gendarmeria i arrossega la ministra de Seguretat, Patricia Bullrich, impacti negativament en els comicis en què el macrisme busca consolidar el seu projecte polític.

La reacció dels organismes defensors dels drets humans va ser immediata. “Des del president cap avall hauran d'explicar què va passar, però primer a la justícia”, va dir la dirigent d'Abuelas de Plaza de Mayo, Estela de Carlotto. “Bullrich ens va dir a la cara que no acceptaria una desaparició forçada i que mai involucraria la Gendarmeria. ¿Què diran ara?”. La causa judicial fa un gir d'efectes impredictibles: de desaparició, a seques, es passa a desaparició seguida de mort.

Espelmes i santuari

Notícies relacionades

A l'artesà se'l va veure per última vegada amb vida enmig de la repressió de forces de seguretat. Van passar 81 dies marcats per multitudinàries marxes per saber on era. El seu cos va ser trobat 300 metres riu amunt de la zona on va actuar la Gendarmeria. La família i els organismes humanitaris sospiten que el cadàver va ser “plantat” en aquell lloc, que ja havia sigut rastrejat en tres oportunitats.

L'impacte del 'cas Maldonado' excedeix la conjuntura electoral. Als afores del dipòsit de cadàvers, a la ciutat de La Plata, desenes de persones es van reunir divendres a la nit per encendre espelmes i improvisar un santuari. Molts argentins van decidir manifestar-se a la Plaza de Mayo, davant la seu del Poder Executiu.