DECISIÓ CONTROVERTIDA

Trump posa l'acord nuclear amb l'Iran a la corda fluixa

Malgrat l'opinió d'aliats i del seu propi equip militar, la previsió és que no certifiqui que Teheran compleix el pacte

El president passarà al Congrés la decisió d'imposar una altra vegada sancions, que representarien el cop letal

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain / Nova York

Tot apunta que Donald Trump anunciarà avui o demà que considera que l’Iran no està complint les obligacions que li va imposar l’acord multilateral pel qual el juliol del 2015 va decidir frenar el seu programa nuclear militar. I tot i que falta la confirmació oficial, l’espera es viu amb una tensa expectació, no només a Washington, on Trump passarà la decisió al Congrés, sinó també entre els altres firmants del pacte: Rússia, la Xina, França, Alemanya i el Regne Unit.

Dimarts, Theresa May va trucar a Trump per reafirmar-li «el fort compromís amb els socis europeus, amb l’acord». L’ambaixador alemany a Washington, Peter Wittig, va recordar que «el Consell de Seguretat de l’ONU va recolzar l’acord i el món es va creure la paraula dels EUA, i desfer-ho posaria en perill la seva credibilitat i la d’Occident». I dins de la mateixa Administració, el secretari de Defensa, James Mattis, i el president de la Junta de caps de l’Estat Major, el general Joseph Dunford, constataven la setmana passada davant el Congrés que Teheran està complint.

Maniobra d'imatge

Però Trump sembla entestat a no certificar aquest compliment, una cosa que ha de fer per llei cada 90 dies. I hi ha molt de maniobra d’imatge en la seva decisió. El president ha denunciat repetidament l’acord negociat per Barack Obama, definint-lo com «el pitjor pacte firmat mai», i negant-se ara a certificar-lo (una cosa que ja ha fet dues vegades) enviaria als seus votants el missatge que per fi ha sigut fidel a les seves crítiques.

Notícies relacionades

Tot i que en realitat Trump no desfaria el pacte. El que faria és passar la patata calenta al Congrés. Les càmeres tindran 60 dies per decidir si tornen a imposar sancions a l’Iran, que es van congelar quan es va firmar el pacte, uns càstigs que sí que podrien clavar un cop mortal a l’acord internacional.

Trump fa una aposta arriscada. Tot i que amb 52 escons al Senat (els republicans podrien aprovar les sancions sense necessitat dels demòcrates), no tots els conservadors estan convençuts de fer un pas que podria reactivar la carrera nuclear a l’Iran i ampliar-la a tota la regió. I les guerres que Trump ha obert amb senadors del seu propi partit (com Bob Corker) li resten encara més garanties.