COMITÈ NORUEC

La Campanya Internacional per Abolir les Armes Nuclears, Nobel de la pau 2017

El comitè noruec ha destacat els passos d'aquesta organització cap a un món lliure d'arsenal nuclear

L'organització premiada està formada per oenagés de 100 països

Britta Pedersen

La Campanya Internacional per Abolir les Armes Nuclears, Nobel de la pau 2017
La Campanya Internacional per Abolir les Armes Nuclears, Nobel de la pau 2017

/

Es llegeix en minuts

El Comitè Nobel Noruec ha atorgat el premi Nobel de la pau 2017 a la Campanya Internacional per Abolir les Armes Nuclears (ICAN) -coalició d'oenagés d'un centenar a països-. L'anunci ha sigut retransmès en directe per l'acadèmia a través de Youtube.

Els esforços per eliminar les armes nuclears o limitar-ne la proliferació són l'eix que ha regit la concessió del preat guardó. L'institut ha rebut aquest any 318 candidatures.

El Comitè Nobel ha destacat els passos que ha fet l'organització guanyadora per garantir l'avanç cap a un món lliure d'armes nuclears. La concessió d'aquest guardó arriba en un moment en què Corea del Nord va augmentar la seva amenaça nuclear amb la prova d'una bomba d'hidrogen al setembre.

"La ICAN ha sigut l'actor líder de la societat civil en els esforços per aconseguir la prohibició de les armes nuclears en el marc de la legislació internacional", ha subratllat el Comitè del Nobel. 

Et pot interesar

L'exsecretari d'Estat nord-americà John Kerry i els caps de la diplomàcia iraniana i europeaMohammad Javad Zarif i Federica Mogherini, respectivament, estaven a les quinieles com els candidats amb més possibilitats per obtenir el premi. Els cascos blancs sirians, el papa Francesc i la Unió per a les Llibertats Civils a Amèrica (ACLU) completaven la llista de possibles guanyadors. 

El president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, va ser el guanyador en l'edició de l'any 2016president ColòmbiaJuan Manuel Santos pels seus esforços destinats a aconseguir la pau a Colòmbia.