CONSEQÜÈNCIES DEL REFERÈNDUM

Bloqueig internacional al Kurdistan iraquià

Bagdad tanca els aeroports internacionals de Sulaimaniyah i Irbil i Turquia està "disposada a tallar les importacions de petroli"

undefined40233736 moh72 erbil  irak   22 09 2017   miles de kurdos escucha un 170924182513

undefined40233736 moh72 erbil irak 22 09 2017 miles de kurdos escucha un 170924182513 / MOHAMED MESSARA

3
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

La seva frontera est, que limita amb l'Iran, ja està tancada. La sud, amb l'Iraq, està pendent de ser envaïda. La nord, on hi ha Turquia, segueix activa, però sembla que per poc temps. El seu espai aeri, des d'aquest divendres, està bloquejat. Els seus pous petrolífers, la font de diners del Kurdistan iraquià, segueixen actius, però ho deixaran d'estar ben aviat si el Govern turc compleix les seves amenaces.

El Kurdistan iraquià, que va celebrar un referèndum d'independència dilluns passat -i en què el ‘sí’ va guanyar per golejada-, s'està quedant sol, bloquejat per uns veïns que veuen amb molt mals ulls l'existència d'un Kurdistan independent; i que actuen ràpidament per evitar-ho.

L'Iraq ha tancat, aquest divendres, els aeroports d'Irbil i Sulaimaniyah, les dues principals ciutats de la regió autònoma del Kurdistan iraquià (KRG), i amenaça amb envair militarment els pous petrolífers kurds i els de Kirkuk, ciutat que tant kurds com el Govern central de Bagdad es disputen. Turquia, fins ara aliada d'Irbil, li ha girat l'esquena als seus exsocis kurds, i assegura que està només disposada a negociar amb Bagdad les importacions de cru.

"El primer ministre turc ens ha confirmat que Turquia ens recolzarà en totes les decisions que prenguem", ha comunicat aquest dijous l'oficina del primer ministre iraquià, Haider al-Abadi. Ankara, a més, diu que està disposada a tancar la seva frontera amb el Kurdistan iraquià, cosa que, en paraules del president turc, Recep Tayyip Erdogan, faria que "els kurds es quedin sense res per menjar": "Però no ho volem fer, no és la nostra primera opció, sempre que el Govern regional del Kurdistan iraquià faci marxa enrere", va dir Erdogan.

"Mai"

Però per als kurds de l'Iraq, la marxa enrere ja és impossible. O això, com a mínim, és el que diuen els seus dirigents. "No ho podem fer. La gent va votar, i va votar a favor de la independència. Esperem que Turquia no tanqui la frontera, perquè no seria just amb la gent del Kurdistan", diu a EL PERIÓDICO DE CATALUNYA Hoshyar Silawaily, director del departament de Relacions Internacionals del Partit Democràtic del Kurdistan, formació que governa a la regió, liderada pel president del Kurdistan iraquià, Massoud Barzani. Silawaily diu que està preparat per al que sigui.

"Estem preparats, i ho afrontarem absolutament tot. Si arriben sancions econòmiques o l'Iraq intenta qualsevol cosa, que ho facin. No canviarem la nostra posició. El Kurdistan va votar ser independent i ho serà. Costi el que costi", assegura Silawaily, que, tot i això, diu que es vol asseure a la taula de negociacions amb Bagdad i amb els altres veïns: "Volem explicar-los la nostra posició i per què, després de tants anys, la nostra independència està justificada. Però ells es neguen a parlar amb nosaltres".

Mentrestant, Erdogan ha denegat el retorn a Turquia al representant de la KRG a Ankara, i ha intensificat les maniobres militars a la seva frontera sud, que toca tant amb l'Iraq com amb Síria.

"Els kurds de l'Iraq serveixen als interessos d'altres actors de la regió, i, per tant, ja no podran demanar més ajuda de Turquia", ha dit Erdogan aquest dijous. L'únic país del món que s'ha mostrat obertament favorable a la independència del Kurdistan iraquià és Israel, per anar, sobretot, en contra dels interessos turcs, iranians, iraquians i sirians, els seus principals enemics a la regió.

Resposta conjunta de Turquia, l'Iraq i l'Iran

Notícies relacionades

I, units per una mateixa causa, Turquia, l'Iraq i l'Iran han anunciat aquest dijous que es coordinaran per donar una resposta conjunta als kurds iraquians, que podria passar per una invasió militar de la ciutat de Kirkuk. Aquesta ciutat -poblada per kurds, àrabs i turcmans, que Erdogan diu que està disposat a defensar si corren perill- està assentada sobre una de les bosses de petroli més grans de l'Iraq.

La ciutat on es va votar en el referèndum de dilluns està controlada pels peixmergues, les tropes kurdes, però està fora de la regió autònoma kurda. Tant Bagdad com Irbil se la disputen: el Parlament iraquià va demanar al Govern envair-la, i el president kurd, Massoud Barzani, assegura que està disposat a defensar-la amb les armes.