La Xina nomena un nou negociador per a Corea del Nord

El diplomàtic Kong Xuanyou substitueix Wu Dawei, que feia 13 anys que ocupava el càrrec, amb l'objectiu d'aconseguir fer seure a la taula de negociacions el règim de Pyongyang

zentauroepp39189819 chinese president xi jinping waves as he arrives for the g 2170813192130

zentauroepp39189819 chinese president xi jinping waves as he arrives for the g 2170813192130 / MICHAEL SOHN

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La Xina va rellevar ahir el seu històric negociador amb Corea del Nord per engreixar les complexes relacions bilaterals. Wu Dawei feia 13 anys que tenia la sensible tasca d’embridar els excessos de Pyongyang i fer-la seure a negociar. És evident que els seus resultats els últims temps són millorables, per això Pequín hi ha col·locat Kong Xuanyou, un altre endurit diplomàtic amb experiència al Japó i el Vietnam. Se n’espera que reprengui aquelles converses a sis (les dues Corees, la Xina, Rússia, els Estats Units i el Japó) que entre el 2003 i el 2008 van tractar la desnuclearització de la península. Pyongyang hi ha mostrat el seu menyspreu des que les va abandonar i només accepta Washington com a interlocutor.

Seül va prometre ahir que perseverarà en la recerca de la pau a qualsevol preu en una altra mostra de la seva commovedora paciència. El nou Executiu de Moon Jae-in i la Xina són el saludable contrast a la irresponsable política de mascles de Corea del Nord i els Estats Units que ha portat la península al seu moment més complicat en dècades.

REDUIR LA TENSIÓ / Corea del Sud considerarà «tots els passos» per reduir la tensió i «mantenir la pau», va confirmar el ministre d’Unificació, Chun Hae-song. També deixarà «la porta oberta al diàleg» amb Corea del Nord, va afegir. Pyongyang va menysprear l’enèsima branca d’olivera amb gran descortesia. El diari nord-coreà Rodong Sinmun, portaveu oficial del Govern, va suggerir que Moon només és un servent de Donald Trump. «Les autoritats sud-coreanes s’arrosseguen davant els Estats Units, que han dit que tant els és que milers de persones morin en aquesta terra». Algunes intervencions de Trump suggereixen que assumiria el dany col·lateral en els seus aliats asiàtics per protegir els Estats Units. El senador republicà Lindsey Graham va desvelar que Trump li havia dit que «si han de morir milers de persones, que morin allà».

Notícies relacionades

Moon ha jubilat la política frontista dels conservadors i ni tan sols la seva caiguda a les enquestes ha fet tòrcer la seva voluntat. Pyongyang va rebutjar la setmana passada la seva invitació a reprendre el diàleg perquè va apreciar que hi havia «falta de sinceritat» en l’oferta.

Continua l’alarma al continent. Ahir es complia el termini que es va donar Corea del Nord per tenir a punt el pla de llançar quatre míssils sobre la base nord-americana de Guam. Ara només falta que el comandant en cap, Kim Jong-un, doni l’ordre. La inaudita presentació en públic del pla va provocar les previsibles amenaces de Trump.