ELECCIONS A ALEMANYA

Merkel obre la campanya prometent la plena ocupació per al 2025

La cancellera alemanya considera molt possible assolir una taxa d'atur inferior al 3% mantenint el dèficit zero

La líder cristianodemòcrata critica amb aspror al sector de l'automoció per l'escàndol de les emissions dièsel

mbenach39658408 dortmund  germany   12 08 2017   germany s christian democra170812163843

mbenach39658408 dortmund germany 12 08 2017 germany s christian democra170812163843 / FRIEDEMANN VOGEL

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Berlín

La cancellera alemanya, Angela Merkel, es va llançar ahir a l’arena electoral proposant com a objectiu la ple na ocupació per al 2025 i seguir mantenint el dèficit zero. A Dortmund (Rin del Nord-Westfàlia), al seu retorn de les vacances, Merkel va defensar la gestió econòmica del seu Govern i, davant una audiència dominada per l’ala social del seu partit, la Unió Cristianodemòcrata (CDU), va prometre reduir al mínim l’atur a Alemanya. 

En un míting davant membres dels Treballadors Cristianodemòcrates (CDA), una organització de la CDU, la cancellera va remarcar que Alemanya està ara en una «bona situació», malgrat que el món es troba en una fase de «canvi» i «inseguretat». «L’objectiu és arribar al 2025 amb una taxa de desocupació per sota del 3%, i crec que es pot aconseguir», va assenyalar Merkel, que va assegurar que vol complir totes les promeses de campanya «sense deutes per a les pròximes generacions».

La cancellera va recordar que el nombre de desocupats alemanys ha passat dels més de cinc milions a l’arribar ella al poder, el 2005, a prop de 2,5 milions en l’actualitat, amb una taxa d’atur del 5,7% de la població activa. Alemanya disfruta ara de «bones xifres» macroeconòmiques, va insistir, «però ningú pot dir amb seguretat com estarà d’aquí deu anys», va advertir al referir-se a les grans transformacions tecnològiques actuals i a les seves possibles repercussions sobre l’economia i l’ocupació.

Merkel va aprofitar la seva intervenció per criticar amb aspror els executius del sector de l’automòbil, el principal exportador d’Alemanya, pressionant-los perquè innovin per aconseguir llocs de treball i recuperar la confiança perduda després de l’escàndol de les emissions dièsel. «Amplis sectors de la indústria de l’automòbil han perdut en el joc enormes quantitats de confiança», va dir Merkel a Dortmund, al cor de la regió de Ruhr, antic centre del miracle econòmic després de la segona guerra mundial. «Aquesta confiança només la pot restaurar la indústria de l’automòbil. I quan dic la indústria em refereixo als líders empresarials», va recalcar.

Notícies relacionades

Merkel va defensar el «fantàstic» projecte europeu, que considera «garant de la pau» al continent, i va subratllar que la seva bona salut és positiva per a Alemanya.

AL CAPDAVANT EN ELS SONDEJOS / La líder cristianodemòcrata va apel·lar així mateix a les seves bases a implicar-se en les pròximes eleccions generals, previstes per al pròxim 24 de setembre: «Comencem ja la fase calenta de la campanya i hem de lluitar pels nostres postulats», va afirmar. Malgrat encapçalar els sondejos d’opinió, Merkel no es fia de la confiança instaurada entre els seus seguidors, i ha planejat participar en 50 mítings organitzats per tot Alemanya, després dels quals aspira a accedir a un quart mandat.