Trump amenaça de respondre amb "foc i fúria" a Corea del Nord

El president dels EUA adverteix Pyongyang amb un atac "com no s'ha vist mai al món" després dels informes que indiquen que el règim del país asiàtic ha fabricat un cap nuclear per als seus míssils

Trump: ’Corea del Nord es trobarà amb foc i fúria com el món mai ha vist’ / JUNG Yeon-Je-AFP / ATLAS VÍDEO

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

La tensió entre els Estats Units i Corea del Nord segueix escalant, imparable, restant força a una esperança de solució diplomàtica al conflicte pel programa nuclear nord-coreà i les seves proves de míssils. Ahir, el president nord-americà, Donald Trump, va advertir el règim de Pyongyang perquè aturi les seves amenaces contra els EUA o, en cas contrari, tirarà endavant com a conseqüència accions militars. «Serà millor per a Corea del Nord que no faci més amenaces als EUA», va dir. «Seran respostes amb foc i fúria com el món mai ha vist abans».

Trump va fer aquestes declaracions a la premsa al seu club de golf a Bedminster (Nova Jersey), on està passant 17 dies de «vacances de treball». I les seves paraules, que va pronunciar en resposta a un periodista després d’acabar una declaració sobre la crisi d’opiacis que afecta els EUA, van arribar unes hores després que Corea del Nord tornés a qüestionar l’última ronda de sancions de l’ONU i a amenaçar tant els EUA com els aliats de Washington a la regió de respondre els càstigs amb una «acció física».

«Manades de llops estan atacant per estrangular una nació», resava el comunicat nord-coreà distribuït per la seva agència central de notícies. «Han de tenir en compte que els passos estratègics acompanyats per acció física es prendran sense pietat amb la mobilització de tota la seva força nacional».

Sancions

El Consell de Seguretat de les Nacions Unides va aprovar dissabte, per unanimitat, imposar una nova ronda de sancions a Corea del Nord per les seves proves de míssils i assajos nuclears, que han despertat el temor que Corea del Nord pugui ser capaç d’arribar amb el seu armament al territori continental dels EUA. Són proves que prossegueixen amb èxit. Ahir mateix, 'The Washington Post' va informar també que, segons una anàlisi confidencial de la intel·ligència nord-americana, el règim de Kim Jong-un ha produït amb èxit un cap nuclear en miniatura que pot ser col·locat dins de míssils.

Aquestes sancions de l’ONU van provocar l’encesa denúncia verbal de Pyongyang, que les va definir com una «violenta violació de la sobirania nacional», i van accelerar l’espiral d’amenaces retòriques, amb el règim de Kim Jong-un advertint que la seva venjança seria «mil vegades més gran». El comunicat d’ahir, incloent l’amenaça d’accions físiques, és l’indicatiu més seriós segons els observadors del fet que, com en altres ocasions en què s’han imposat sancions, podria respondre amb més proves armamentístiques.

"Recurs de dissuasió"

Amb el duel retòric intensificat, es debiliten les ja vagues esperances per a una efectiva acció de la diplomàcia, les escasses possibilitats de la qual havien quedat clares aquest cap de setmana en la cimera regional de països del Sud-est Asiàtic (ASEAN), celebrada a Manila (Filipines). Encara que els governs reunits van emetre una declaració demanant a Pyongyang que acati les resolucions de l’ONU, el canceller nord-coreà, Ri Yong-ho, va respondre defensant que la seva força nuclear «és un recurs de dissuasió de la guerra per prevenir un atac atòmic i una invasió militar dels Estats Units».

Notícies relacionades

Pyongyang també va rebutjar les ofertes de Corea del Sud per dialogar, denunciant que a aquesta invitació «li falta sinceritat». I encara que el ministre d’Afers Exteriors xinès, Wang Yi, va aplaudir el mer fet que les dues Corees estiguin parlant (de reprendre negociacions en general i en particular de visites de familiars separats per la guerra), el seu pes en la qüestió nuclear es debilita. Wang Yi va informar que havia instat el seu homòleg nord-coreà a aturar les proves nuclears, però la petició sembla haver caigut en sac foradat.

Amb la seva resposta d’ahir, Trump fa anar també en orris els esforços del seu secretari d’Estat, Rex Tillerson, de rebaixar les hostilitats bilaterals. L’exconseller d’Exxon Mobil, que participa en la reunió d’ASEAN, ha intentat rebaixar les tensions i allunyar la possibilitat d’un enfrontament militar suggerint que no era inviable una reunió que eviti aquesta guerra.