Els francesos no estimen (tant) Brigitte Macron

Una petició en contra que la primera dama tingui un estatus oficial i rebi un sou recull més de 260.000 firmes

El Govern insisteix que es tracta només d'una mesura de transparència i que no cobrarà cap salari

jgblanco38428521 brigitte  wife of incoming french president emmanuel macron 170514132359

jgblanco38428521 brigitte wife of incoming french president emmanuel macron 170514132359 / Thibault Camus

2
Es llegeix en minuts
Irene Casado / París

Una primera dama poc convencional amb un protagonisme que divideix els francesos. Brigitte Macron està al punt de mira per la promesa electoral del seu marit de dotar d'"un rol, un verdader estatus, una verdadera capacitat per actuar la figura de primera dama o de primer home". Però una petició en contra de la creació d'un paper oficial per a la parella del president ja ha recollit més de 260.000 firmes a Change.org.

“Avui, un estatus particular que concerneix la dona del president de la República està en tràmits de preparació a l'Elisi. Un gabinet especial, així com fons públics propis li seran assignats (…) No hi ha cap raó per la qual la dona del cap d'Estat pugui obtenir un pressupost sobre els fons públics”, argumenta la petició.

L'argument va lligat a una de les mesures estrella d'Emmanuel Macron: la prohibició a diputats, ministres i càrrecs públics locals de contractar familiars com a assistents. El 27 de juliol, l'Assemblea Nacional aprovava aquesta nova regla, emmarcada en la 'llei de moralització de la vida pública'.

En aquest context, Thierry Paul Valette, autor de la petició, estima que “en un període de moralització de la vida política francesa (…) quan es prohibeix als diputats contractar membres de la seva família (…) en la mesura en què hem combatut durant les eleccions presidencials (…) contra François Fillon -imputat per haver atorgat a la seva dona una feina fictícia com a assistent parlamentària durant dècades- (…) no podem recolzar la iniciativa d'un estatus específic per a la dona del president Macron”.  

Un equip suficient

La formalització de l'“estatus de primera dama” estaria intrínsecament lligada, segons Thierry Paul Valette, a una important despesa pública: “Nombrosos col·laboradors, xòfers, protecció reforçada i altres avantatges”. Una despesa innecessària quan, segons la petició, Brigitte Macron “ja disposa d'un equip de dos a tres col·laboradors, així com dues secretàries i dues agents de seguretat. És suficient”.

Així, aquest nou estatus sembla no només estar en contradicció amb la mesura fetitxe d'Emmanuel Macron, sinó també amb les retallades imposades pel nou Executiu. “No podem imposar mesures estrictes i crear al mateix temps un lloc per a Brigitte Macron (…) que no ha sigut elegida”, resumeix la popular petició. 

Però abans de la recollida de firmes, l'assumpte ja estava en el debat polític. "Feu el que us dic, però no el que faig", havia ironitzat el diputat conservador del partit Els Republicans, Thierry Mariani. Crítiques que compartien des de l'esquerra socialista i de la França Insubmisa. "En la història de les parelles presidencials, les primeres dames sempre han tingut activitats benèfiques. No veig per què la dona del cap de l'Estat ha de tenir un pressupost pagat amb diner públic", va afirmar el diputat socialista Luc Carvounas.

Notícies relacionades

Davant el to del debat i l'èxit de la campanya, el Govern s'ha vist forçat a intervenir. Davant la polèmica, el portaveu del Govern, Christophe Castaner, ha assegurat a través del seu compte de Twitter que “no es tracta d'una feina. La dona del president no rep i no rebrà cap remuneració per la seva acció”. “Cap modificació de la Constitució, cap mitjà nou, cap remuneració per a Brigitte Macron, ¡prou d'hipocresia!”, continuava Castaner a través de Twitter.

Des de l'Elisi s'assegura que "els pròxims dies" s'emetrà una “carta de transparència” destinada a aclarir el paper i el cost del càrrec de la dona de Macron sense que aquest sigui oficialitzat. S'hi detallaran quants col·laboradors té la primera dama i quant li costa al contribuent.