Itàlia i les oenagés de rescat d'immigrants intenten pactar un codi de conducta

Vuit organitzacions s'han reunit amb el Govern italià en un "clima de col·laboració"

El vaixell ’Golf Azzurro’, de l’oenagé Proactiva Open Arms, rescata 112 immigrants a bord d’un bot a la deriva davant de la costa de Líbia.

El vaixell ’Golf Azzurro’, de l’oenagé Proactiva Open Arms, rescata 112 immigrants a bord d’un bot a la deriva davant de la costa de Líbia. / REUTERS / YANNIS BEHRAKIS

3
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +
Rossend Domènech
Rossend Domènech

Corresponsal a Roma

ver +

Itàlia ja ha posat en coneixement de les oenagés el controvertit codi de conducta que han d’aplicar en les seves tasques de rescat d’immigrants al Mediterrani central. La primera reunió, celebrada ahir a la seu del Ministeri de l’Interior a Roma, va durar dues hores i va fer seure a la mateixa taula els representants de vuit oenagés –Proactiva Open Arms, Metges Sense Fronteres, Save The Children, SOS Mediterranée, MOAS, Sea Watch, Sea Eye i Jugend Rettet–, representants del Govern d’Itàlia i diversos alts càrrecs de la Guàrdia Costanera italiana. La següent trobada està prevista per divendres perquè, segons fonts presents a la reunió, la voluntat és arribar a un document de consens.

El document original, subjecte a modificacions després de la reunió, va provocar la indignació dels cooperants a l’entendre que el seu últim objectiu és apartar-los de la zona i posar-los les coses difícils perquè parin  en la seva tasca humanitària. Planteja, entre altres qüestions, la prohibició d’entrar en aigües territorials líbies, l’obligació de portar encès el radar de localització, el compromís de no comunicar-se o enviar senyals lluminosos per facilitar les partides d’embarcacions ni contactar amb traficants, l’obligació de certificar la preparació tècnica dels socorristes, de rebre les autoritats policials a bord i de cooperar amb les autoritats en el lloc on desembarquin. Declarar les fonts de finançament és una altra de les disposicions del codi. Si no es compleixen aquestes demandes, Itàlia adverteix en el document que podria no autoritzar el desembarcament d’immigrants als seus ports; una possibilitat que complicaria en gran manera el treball dels cooperants a la zona.

"Clima de col·laboració"

Fonts d’Interior van assegurar que la reunió es va desenvolupar «en un clima de col·laboració». Una impressió compartida des de la bancada dels cooperants. «La cita no ha sigut per plantejar un ultimàtum i això sempre és positiu», explicava Gerard Canals, coordinador d’operacions de l’oenagé Proactiva Open Arms. «Ens han explicat el document en profunditat i hem tingut ocasió de plantejar els nostres dubtes i discrepàncies», va afegir.

El Govern italià ha comminat totes les oenagés presents a acudir divendres a una reunió amb el document que estarien disposats a firmar. «Al marge del document que elaborem cadascuna, amb tota probabilitat ens reunirem dijous per presentar un document conjunt», va explicar el coordinador d’operacions de Proactiva Open Arms.

«La nostra actitud és d’absoluta col·laboració», va incidir el director de cooperació internacional de Save The Children, David del Campo, que va afegir: «Entre altres raons, perquè demà hem de seguir treballant al mar conjuntament». «Els hem explicat –va afegir Del Campo– que moltes de les coses que s’introdueixen en el codi de conducta ja s’estan portant a terme i hem expressat les nostres discrepàncies en altres».

Entre els aspectes més controvertits, els dos representants de les citades oenagés coincidien a apuntar el debat sobre la idoneïtat de portar personal armat a bord. «Necessitem més mitjans, no gent armada al vaixell», va reflexionar Del Campo. «S’ha plantejat la possibilitat de portar al vaixell un representant judicial», va afegir Canals.

Facilitar informació

Notícies relacionades

Un altre dels punts del codi més controvertit és la petició a les oenagés de compartir informació amb les autoritats amb l’objectiu d’interceptar els traficants de persones. «Ni és la nostra feina ni tenim aquesta informació», argumentava el coordinador d’operacions d’Open Arms. Canals va assegurar que la col·laboració amb les autoritats italianes ja existeix. «Els facilitem la informació sobre el nombre de persones rescatades, edat, gènere, situació sanitària», va afegir per puntualitzar: «Però nosaltres no sabem ni qui és el traficant ni la nostra tasca és policial». Per una altra part, va afirmar Canals, dubto molt que cap responsable viatgi a les barcasses amb els immigrants.

«Estem avaluant les mesures indicades en aquest codi i compartirem la nostra posició quan resulti clar el seu procés d’actuació i les implicacions efectives per a les nostres operacions al mar», va reaccionar Metges Sense Fronteres, subratllant que les seves operacions «han sigut sempre realitzades de conformitat amb les lleis internacionals del mar i dels refugiats». «Mentrestant, continuarem salvant vides al mar», concloia el document.