Trump i Putin acorden un alto el foc en una part de Síria

La reunió entre tots dos, que havia de durar 40 minuts, s'ha allargat més de dues hores

Putin i Trump es reuneixen en el marc del G-20 a Hamburg. / FOTO: AFP / VÍDEO: EFE

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿Es coneixen? ¿Han parlat? ¿Són amics? Al llarg dels últims mesos totes les declaracions del president nord-americà Donald Trump sobre la seva relació amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, han sigut contradictòries. Més enllà de les suposicions i de les tenses relacions, els dos mandataris han aprofitat aquest divendres la seva reunió bilateral en el marc de la cimera del G-20 per mostrar més sintonia i acordar una treva al sud-oest de Síria per a aquest diumenge. La reunió, que inicialment estava previst que durés 40 minuts, ha durat dues hores i 16 minuts, un fet que s'interpreta com a senyal d'entesa entre tots dos. 

Segons han avançat fonts de l'Administració nord-americana a l'agència Associated Press, l'acord també comptaria amb la participació diplomàtica d'Israel i Jordània, dos aliats pròxims de Washington preocupats perquè la violència de la incessant guerra que afecta Síria arribi a les seves fronteres. La reunió bilateral entre els dos mandataris, la primera que se celebra des que l'expresident Barack Obama i Putin es van veure les cares el setembre del 2015, ha servit per evidenciar un lleuger acostament de posicions entre dues potències que fins ara han jugat un paper antagònic en aquest conflicte regional. Mentre que Moscou recolza el president sirià Baixar al-Assad, l'atac amb armes químiques contra civils del 4 d'abril va acabar convencent Trump per oposar-se que segueixi liderant el país en el futur.

UN TRUMP MÉS PRAGMÀTIC I TEBI

L'escàndol nixonià pels vincles de la seva campanya electoral amb Moscou ha castigat constantment Trump des que va arribar a la Casa Blanca. Amb uns nivells de popularitat que no arriben al 40% d'aprovació, el president és conscient de la necessitat de tornar a Washington amb una bona imatge sota el braç. Per això, Trump ha anat fent equilibris entre la crítica a Moscou i una posició conciliadora i pragmàtica amb el tradicional enemic nord-americà. L'alto el foc a Síria els beneficia tots dos.

Notícies relacionades

Si en el seu discurs pronunciat dijous des de Varsòvia el president va reconèixer parcialment que el Kremlin va interferir en les eleccions nord-americanes de l'octubre i el va advertir perquè aturi la seva ¿activitat desestabilitzadora¿ a Ucraïna, aquest divendres s'ha vist un Trump més retret. ¿És un honor estar amb tu¿, li ha dit a Putin. Posteriorment, ha evitat respondre sobre la possible interferència electoral russa que està sent investigada pel Congrés nord-americà. La suau encaixada de mans entre tots dos, lluny de l'estil brusc del president, és un altre senyal de la distensió.

La reunió entre els dos mascles alfa de l'escena internacional, que s'ha allargat dels 30 minuts previstos a més de dues hores, ha coincidit amb la cita que la resta de líders del G-20 han mantingut sobre el canvi climàtic.