REACCIONS A LA CIMERA D'HAMBURG

L'elit russa, satisfeta i fins i tot eufòrica per la reunió Trump-Putin

Les cadenes de televisió controlades pel Kremlin celebren la reunió "entre iguals" d'Hamburg

La presidenta del Consell de la Federació (Senat) destaca la "connexió personal" entre els dos mandataris

 

  / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Clima de satisfacció, pròxim a l'eufòria, entre l'elit russa i les principals cadenes de televisió del país, sota el ferri control del Kremlin, arran de la reunió entre Vladímir Putin i Donald Trump a Hamburg. 

Konstantin Kosatxev, president de la comissió d'Exteriors del Consell de la Federació, la Cambra alta del Parlament rus, ha aparegut al canal d'informació contínua Rossiya24, propietat de l'Estat, on s'ha mostrat visiblement satisfet sobre com havia anat la reunió, que es va prolongar més del que estava pactat. Kosatxev va considerar que la reunió era "entre iguals" i un "avanç psicològic" en les relacions entre els EUA i Rússia.

Valentina Matvienko, 'speaker' de la mateixa cambra, va valorar la "connexió personal" existent entre els dos mandataris, producte de la qual, segons les seves paraules recollides per l'agència Ria Novosti, s'han produït "acords en cadascun dels temes de discussió". 

Al diari progovernamental 'Izvéstia', el columinista Eduard Lozhanskii va valorar molt positivament l'obstinació de de Trump de reunir-se amb Putin, malgrat l'opinió contrària i les precaucions de molts dels seus assessors i dels grans mitjans de comunicació als EUA. En un article titulat 'El moment de la veritat', l'autor traçava un paral·lelisme entre l'actual líder de la Casa Blanca i Ronald Reagan, que "en els moments crítics va rebutjar els consells que anaven en contra de les seves creences".

Segons l'opinió de Lozhanskii, si durant la reunió Trump acusava Putin d'interferència en les eleccions dels EUA, la relació entre les dues superpotències nuclears hauria pogut evolucionar de manera "perillosa" i "imprevisible".

PER PUTIN, OBJECTIU COMPLERT

Per Putin, els principals objectius de cara a la reunió eren precisament aquests dos elements: per un costat, reafirmar l'estatus de superpotència actor indispensable de Rússia en els principals conflictes mundials, i per un altre, mostrar a les veus crítiques dels EUA que les acusacions d'interferència russa en les eleccions nord-americanes no engegaran a rodar les intencions de Trump d'acostar-se al Kremlin.

La reunió es va celebrar en un format reduït, com li agrada a Putin, amb la presència només dels intèrprets, els ministres d'Exteriors, Serguei Lavrov i  Rex Tillerson, a més dels dos presidents. Això impedia qualsevol filtració a la premsa sobre el contingut de les converses, filtracions periodístiques que ja van posar en evidència el president Trump després de la reunió que va mantenir al maig amb el ministre d'Exteriors rus i amb l'ambaixador a Washington Serguei Kisliak al Despatx Oval. Després d'aquesta entrevista es va revelar que el magnat havia transmès informació altament classificadainformació altament classificada als seus interlocutors russos.

Notícies relacionades

Així, no és estrany que els mitjans russos, citant els seus responsables, donessin una versió contradictòria del que va passar a Hamburg respecte a les informacions subministrades per la delegació nord-americana a la premsa del seu país. Mentre que el ministre Lavrov va assegurar que Trump havia acceptat les explicacions de Putin quan es van discutir les acusacions de pirateig, la part nord-americana assegura que això no va arribar a passar.   

En les últimes hores han sortit a la llum més declaracions de Lavrov sobre el que va passar a Hamburg divendres que contradiuen la versió dels EUA. Tal com va presentar els fets el ministre rus a la premsa del seu país, durant la trobada Trump va elevar la qüestió que "alguns cercles (als EUA) han exagerat, sense poder-lo demostrar, el tema de la inferència russa en les eleccions nord-americanes".