Kim Jong-un qualifica el míssil balístic de "regal per als bastards americans"

Washington i Seül llancen projectils com a resposta al desafiament

zentauroepp39164438 fotodeldia kma06 tokio jap n 04 07 2017 varios viandant170705111015 / KIMIMASA MAYAMA

zentauroepp39164438 fotodeldia  kma06 tokio  jap n  04 07 2017   varios viandant170705111015
Corea del Sud i els EUA han respost avui amb un assaig conjunt de míssils al llançament d’un projectil intercontinental fet dimarts per Corea del Nord.

/

3
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS / PEQUÍN

La rèplica de Trump és a Pyongyang. Llengut, patibulari i avantatgista, tan allunyat dels usos diplomàtics com hàbil en la negociació. “Un regal per als bastards americans”, ha dit Kim Jong-un del míssil intercontinental o ICBM que Corea del Nord va provar aquest dimarts, Dia de la Independència nord-americana. “N'hauríem d'enviar als ianquis de tant en tant perquè no s'avorreixin”, ha afegit. Les fotografies el mostren celebrant-ho petant-se de riure.

La primera prova del que aparentment és un ICBM ha sumit Corea del Nord en l'èxtasi de la victòria. L'enviament d'ahir va caure al mar del Japó, molt més a prop del territori nord-coreà que nord-americà, però alguns experts calculen que amb una trajectòria horitzontal hauria arribat fins a Alaska. No és capaç de caure a “qualsevol punt del món”, com havia defensat l'agència oficial KCNA. A Alaska la separa de la resta del país el llarg parèntesi canadenc, així que aquells grollers vídeos propagandístics de Nova York i Washington destruïdes per les seves armes nuclears encara semblen quimèrics. A la distància s'hi afegeixen complicacions tècniques: els experts aclareixen que Corea del Nord necessitarà anys o potser dècades per miniaturitzar una bomba atòmica i protegir-la de les vibracions de la reentrada a l'atmosfera. Però la premsa nord-coreana i global coincidia ahir en el titular gruixut: Corea del Nord ja té els Estats Units a l'abast.

Trump presumeix dels seus dots negociadors per la gestió d'un imperi immobiliari heretat. Però la dinastia Kim acumula set dècades sobrevivint amb la principal potència contemporània i la comunitat internacional de cara, en un mesurat bucle de tensió-distensió amb què ha espremut les seves escassíssimes cartes. Era previsible que tragués partit de l'èxit més gran en dues dècades d'un programa nuclear que ha condemnat a la malnutrició bona part del seu poble. A la victòria nacional s'hi suma la personal de Kim sobre Trump, que s'havia compromès públicament a evitar aquesta prova. El context explica aquesta bel·licositat retòrica que excedeix fins i tot els estàndards nord-coreans.

SILENCI A TWITTER

El compte de Twitter de Trump guarda silenci malgrat que la Casa Blanca el va alabar dies enrere com un líder “que responia al foc amb foc” per justificar un vídeo en què agredia un home que representava un mitjà de comunicació.

La resposta ha sigut en forma de maniobres conjuntes amb Corea del Sud. Els dos aliats han llançat diversos míssils que poden ser desplegats amb celeritat i castiguen els seus objectius amb gran precisió, segons el Comandament del Pacífic de les Forces Armades nord-americanes. Un comunicat conjunt adverteix que la calma i l'autocontrol no seran eterns. “Podem canviar la nostra postura quan ens ho ordenin els nostres líders nacionals. Qualsevol que pensi el contrari està cometent un greu error”, assenyala un comunicat. Les cícliques maniobres militars conjuntes descomponen sense remei Pyongyang, que les veu com a assajos d'invasió. Seül i Washington van admetre en les anteriors que estudiaven com escapçar els líders del país asiàtic amb ràpids atacs quirúrgics.

IGNOREN RÚSSIA I LA XINA

Notícies relacionades

Els Estats Units i Corea del Nord han ignorat olímpicament les recents súpliques de Rússia i la Xina de mantenir el seny. Xi Jinping i Vladímir Putin van proposar ahir que Washington posés fi a les seves maniobres militars a canvi d'una moratòria nord-coreana. També van sol·licitar que els Estats Units i Corea del Nord s'asseguin per dialogar, una opció defensada pel gruix d'analistes com a única solució del conflicte. Res d'això sembla que hagi de passar.

El conflicte segueix la coneguda litúrgia. El Consell de Seguretat de l'ONU es reunirà d'urgència avui a petició dels Estats Units, el Japó i Corea del Sud. Rex Tillerson, secretari d'Estat, ha demanat mesures més dures i una “acció global per aturar una amenaça global”.