La crisi política brasilera
Temer demana al Suprem del Brasil que suspengui la investigació en contra seu
El president, investigat per corrupció i obstrucció a la justícia, assegura que la gravació que l'incrimina ha sigut manipulada
La situació del mandatari, sense aliats, s'ha tornat insostenible i comença a parlar-se d'eleccions indirectes

mbenach38522400 brasilia brazil may 20 brazilian president michel temer170520214247 /
En un intent desesperat d’evitar la seva bancarrota política final, el president Michel Temer ha demanat al Tribunal Suprem del Brasil que suspengui les investigacions en contra seu fins que es verifiqui l’autenticitat de la gravació en què el mandatari interí avala la compra del silenci de l’expresident del Congrés, Eduardo Cunha, actualment a la presó. En la seva segona compareixença pública en menys de 72 hores, Temer va assegurar ahir que l’àudio de la seva conversa amb l’empresari Joseley Batista, propietari de JBS, una de les principals exportadores de carn del món, «ha sigut editat 50 vegades» per incriminar-lo.
«Es va manipular, va ser adulterat amb objectius molt baixos. Es va incloure en la investigació sense que s’estudiés això adequadament». Amb aquests arguments, i repetint les recomanacions dels seus advocats, va demanar al Tribunal Suprem que aturi el procés per obstrucció i corrupció. L’autor de la gravació, va insistir el mandatari, «està lliure i es passeja pels carrers de Nova York, mentre que el Brasil està obligat a viure una gran incertesa».
La situació del president interí és summament delicada. En la vigília d’una jornada de massives manifestacions per demanar que abandoni el poder, la cúpula del Partit de la Socialdemocràcia (PSB) va decidir ahir deixar anar la mà de Temer i demanar-ne la dimissió per «accelerar la solució de la crisi de governabilitat instal·lada». El partit, així, abandona la coalició que va sostenir el president per evitar esquitxar-se més amb l’escàndol. «El Govern està acorralat», va dir Folha de São Paulo.
El que es discuteix és si Temer abandonarà el càrrec pel seu compte o afrontarà un impeachment. Segons la Constitució, si es produeix un buit en la presidència a la segona part del mandat, els comicis han de ser indirectes i en 30 dies. En aquest cas, els que voten són els parlamentaris. Luiz Inacio Lula da Silva, favorit en les enquestes malgrat el seu setge judicial, va advertir que la dreta vol evitar que els brasilers decideixin a les urnes el seu futur. «No volem un president elegit indirectament, sinó pel poble brasiler», va declarar.
Notícies relacionades
Visiblement nerviós, Temer, que va arribar a la presidència després de la destitució de Dilma Rousseff de la qual va ser art i part, va dir que no havia fet res en perjudici del país. «No és cap crim escoltar les peticions (d’un empresari)… No vaig comprar el silenci de ningú». Va reiterar que tot es tracta d’una conjura d’un sector que vol «acabar amb el meu Govern per tornar als vells temps». Segons ell, s’ha comès un «crim perfecte» per perjudicar-lo.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Víctima mortal Mor un auxiliar forestal que treballava en l’extinció de l’incendi de Paüls després de caure 20 metres
- Estiu de 2026 MediaMarkt ocuparà la gran botiga de FNAC al Triangle de plaça Catalunya
- Canvis després del congrés Lorena Roldán deixa el seu escó com a senadora i obre el ball de cadires al PP català
- Nova ordenació de jutjats Catalunya comptarà amb 109 unitats judicials noves, de les quals 34 són prioritàries
- En un informe El jutge rastreja el finançament del PSOE i requereix informació sobre les donacions d’Ábalos