CORRUPCIÓ AL BRASIL

El Tribunal Suprem investigarà Temer arran de noves revelacions que impliquen el president

Una gravació que prova que el mandatari va avalar comprar el silenci de l'exdiputat Cunha fa trontollar el Govern

Aecio Neves, un aliat fonamental en la conjura contra Rousseff, també està en el punt de mira de la justícia

Una suposada gravació ha posat contra les cordes el president del Brasil. / EFE VÍDEO

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

«Tristeza não tem fim», es canta a A felicidade, una de les cançons més conegudes de Tom Jobin i la música brasilera que, ara, es tradueix al colós sud-americà com «l’escàndol no té fi». I aquesta sensació té a veure amb la investigació oberta pel Suprem del Brasil arran de les revelacions del diari O Globo sobre una gravació del març passat en la qual el president interí, Michel Temer, avala la protecció d’Eduardo Cunha, el diputat corrupte i empresonat que va promoure el judici polític contra la presidenta destituïda Dilma Rousseff. Temer va ser gravat ni més ni menys que per Joesley Batista, un dels propietaris de l’empori frigorífic JBS Friboi, assentint a la compra del silenci de l’excap de la Cambra de Diputats. Cunha ha sigut condemnat a 15 anys en el marc de les investigacions relacionades amb la trama de corrupció a la petrolera estatal Petrobras. Ni més ni menys que un aliat estratègic de Temer en el procés que va derivar en la sortida de Rousseff.

Segons la gravació, el president va assenyalar el diputat Rodrigo Rocha Loures, del Partit del Moviment Democràtic Brasiler (al poder), com l’encarregat de resoldre un tema delicat que interessava JBS. D’acord amb O Globo, una càmera va registrar el moment en què el legislador rebia una maleta amb 160.000 dòlars enviats per Batista.

El president interí és molt a prop de tastar la seva pròpia medicina. Han començat al Congrés les peticions d’un judici polític en contra seu. «La divulgació del cas va posar el Govern en la seva pitjor crisi», va assenyalar ahir Folha de São Paulo. 

 

PACTE AMB LA JUSTÍCIA

Notícies relacionades

El Tribunal Suprem va autoritzar la investigació contra Temer després d’interrogar els germans Joesley i Wesley Batista, propietaris d’una dels companyies exportadores de carn més grans del món. Els propietaris de JBS Friboi miren de tancar un acord de col·laboració amb la justícia, com ja van fer 77 exdirectius de la constructora Odebrecht, implicada en el cas Petrobras.

La bastimentada conspirativa que va posar fi al Govern de Rousseff no només s’ensorra pel costat de Temer. Aecio Neves, el candidat presidencial derrotat el 2014 per la seva rival del Partit dels Treballadors, i actual senador del Partit de la Socialdemocràcia, és al centre de la tempesta després que es revelés que havia demanat 600.000 dòlars als propietaris de JBS per pagar la seva defensa en l’operació Lava Jato, iniciada fa tres anys per investigar la xarxa corrupta an Petrobras. Neves va ser un dels denunciants de la corrupció del Govern anterior.H