RELLEU A L'ELISI

Macron situa la reforma laboral com a prioritat del nou Govern

La política econòmica estarà en mans de la dreta en un Executiu amb membres de la societat civil i on les dones tenen poc poder

mbenach38484924 topshot   french president emmanuel macron  4 l  and prime m170518203554

mbenach38484924 topshot french president emmanuel macron 4 l and prime m170518203554 / PHILIPPE WOJAZER

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Emmanuel Macron va presidir ahir el seu primer Consell de Ministres al palau de l’Elisi. El flamant cap de l’Estat va fixar les grans orientacions del seu mandat i va establir el full de ruta que haurà de guiar la tasca de l’Executiu liderat pel conservador Edouard Philippe, de 47 anys i hereu polític d’Alain Juppé.

L’objectiu del nou Gabinet serà llançar ràpidament les primeres reformes, entre les quals hi ha la flexibilització del mercat laboral. Macron havia anunciat en la campanya que la modificació del codi laboral es faria a l’estiu i per decret, emparant-se en la urgència de rebaixar la taxa d’atur, que se situa en el 9,6%.

L’encarregada de tirar endavant una reforma que en la seva actual versió li va costar a François Hollande mesos de protestes serà Muriel Pénicaud. La nova ministra de Treball va ser consellera de la socialista Martine Aubry, que va ocupar la mateixa cartera entre els anys 1991 i 1993. Aquesta empresària, el nomenament de la qual ha sigut ben rebut en mitjans sindicals, torna a saltar a la política des de la direcció de Business France i després d’haver passat pel departament de recursos humans de Danone.

Una altra de les prioritats els primers dies de vida del nou equip governamental serà la moralització de la vida pública per impedir casos de nepotisme com el que va sortir a la llum amb les suposades feines fictícies de la dona i fills del líder conservador François Fillon pagats amb els fons de l’Assemblea Nacional.

La tasca li ha sigut encomanada al nou titular de Justícia, François Bayrou. El veterà líder del MoDem, partit centrista que va segellar una aliança amb Macron en plena campanya, veu així recompensat el seu suport al jove exministre d’Economia.

En tercer lloc, Macron vol accelerar l’elaboració d’un pressupost que ajusti el dèficit al cànon del pacte d’estabilitat establert per Brussel·les per convèncer Berlín que França es pren seriosament el control de la despesa pública i aconseguir a canvi avanços en el seu pla per «refundar» Europa sobre unes bases que esmorteeixin el cop als perdedors de la globalització.

Per aplicar sense immutar-se les reformes de tipus liberal, Macron ha deixat la política econòmica en mans d’un tàndem conservador. Està format per Bruno Le Maire, de 48 anys, que ocupa Economia, i Gérald Darmanin, de 34, al capdavant de Pressupostos. Tots dos procedeixen del partit Els Republicans i tots dos estan vinculats a Nicolas Sarkozy. Le Maire va ser ministre de l’expresident i Darmanin el seu portaveu dins del partit.

EROSIONAR LA DRETA

Aquests dos nomenaments, units al del primer ministre, erosionen encara més la unitat de la dreta, que es queda sense arguments per atacar una línia econòmica similar a la seva. Macron prossegueix la seva estratègia de demolició dels partits tradicionals amb la vista posada en les legislatives que el 18 de juny hauran de dilucidar si La República en Marxa té una majoria suficient a l’Assemblea Nacional per aplicar el seu programa.

Notícies relacionades

A la taula del Consell de Ministres es va asseure ahir un equip integrat per membres de l’esquerra moderada, del centre i de la dreta. Vint-i-dues persones (18 amb rang ministerial i quatre amb el de secretari d’Estat) de les quals la meitat no té experiència política al procedir de la societat civil.

Un Executiu paritari on les dones ocupen carteres amb poc poder, excepte en el cas de la titular dels Exèrcits (abans Ministeri de Defensa), l’eurodiputada Sylvie Goulard, de 52 anys.      DEL SECTOR PRIVAT

Un Govern que compta amb l’experiència de pesos pesants com Jean Yves Le Drian, carismàtic ministre de Defensa de François Hollande ara al capdavant d’Exteriors amb 69 anys, la mateixa edat de Gérard Collomb, l’alcalde de Lió que va apostar sense dubtar per Macron i ocuparà Interior. Amb  ells hi ha professionals que venen del sector privat (un rector en Educació, una metge a Sanitat i una editora a Cultura) i una gran sorpresa: el fitxatge del mediàtic i popular ecologista Nicolas Hulot –a qui tots els presidents anteriors van festejar sense èxit– serà el número tres de l’Executiu a l’ocupar el Ministeri de Transició Ecològica i Solidaritat.