CONFLICTE INTERNACIONAL

Corea del Nord, disposada a dialogar amb els EUA "sota condicions apropiades"

Una delegació nord-coreana ha mantingut contactes "rutinaris" amb una de nord-americana a Oslo aquesta setmana

zentauroepp33042964 co01 piongyang  corea del norte  12 01 2016   fotograf a de 161116130959

zentauroepp33042964 co01 piongyang corea del norte 12 01 2016 fotograf a de 161116130959 / RODONG SINMUN

1
Es llegeix en minuts

Una alta diplomàtica nord-coreana ha afirmat aquest dissabte que Pyongyang dialogaria amb Washington "sota les condicions apropiades", després que el president nord-americà, Donald Trump, expressés la seva disposició a reunir-se amb el líder nord-coreà Kim Jong-un. Choe Son-hui, directora general del departament per a Amèrica del Nord del Ministeri nord-coreà d'Exteriors, ha fet aquestes declaracions al seu pas per Pequín després de reunir-se amb una delegació nord-americana a Oslo a començaments de setmana, han informat fonts diplomàtiques a l'agència sud-coreana Yonhap.

Choe ha encapçalat la missió nord-coreana que s'ha reunit amb un grup d'experts nord-americans, entre ells Suzanne DiMaggio, directora del centre d'estudis New America; Thomas Pickering, antic enviat dels EUA a les Nacions Unides, i Robert Einhorn, exassessor especial sobre desnuclearització del Departament d'Estat.

"Em vaig reunir amb Pickering i tornarem a parlar quan es doni l'oportunitat en el futur", ha assenyalat Choe al ser preguntada sobre la reunió pels mitjans a l'aeroport internacional de Pequín. La reunió va tenir lloc després de la recent escalada de la tensió a la península de Corea degut als repetits assajos d'armes de Pyongyang (que es tem que pugui fer ara una prova nuclear) i la dialèctica endurida de l'Executiu de Trump, que ha insinuat la possibilitat de dur a terme atacs preventius.

REUNIÓ RUTINÀRIA

L'Administració nord-americana, per la seva part, ha tret importància a la trobada mantinguda a Oslo, que ha qualificat de "reunió rutinària que va tenir lloc de manera independent al Govern dels EUA", segons ha dit un portaveu del Departament d'Estat.

A començaments de mes, Trump va afirmar en una entrevista a Bloomberg que estava disposat a reunir-se amb el líder nord-coreà "sota les circumstàncies adequades", encara que el portaveu de la Casa Blanca, Sean Spicer, va matisar després que les condicions perquè aquesta reunió sigui possible no es donen actualment.

Notícies relacionades

Així mateix, dimecres passat va assumir el seu càrrec el nou president sud-coreà, Moon Jae-in Moon, que durant la campanya electoral va insistir que buscaria un acostament més gran amb Pyongyang i que a la vegada mantindria les sancions que pesen sobre el país pels seus assajos nuclears i amb míssils balístics.

La diplomàtica nord-coreana ha afirmat aquest dissabte que Pyongyang "observarà la situació" a Corea del Sud, al ser qüestionada sobre la possibilitat de dialogar amb el país veí.