la carrera a l'elisi

'Fake news' a la francesa

Macron ha sigut objecte de nombrosos rumors i notícies falses difoses en les xarxes socials sobre la seva vida privada

La formació En Marxa! està en el punt de mira de pirates informàtics russos

mbenach20555191 muslim women offer pastries to visitors in a mosque  on octo170501231455

mbenach20555191 muslim women offer pastries to visitors in a mosque on octo170501231455 / PHILIPPE HUGUEN

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Des de l’inici de la campanya electoral francesa, el candidat d’En Marxa!, el liberal Emmanuel Macron, ha sigut objecte de nombrosos rumors i notícies falses difoses a les xarxes socials sobre la seva vida privada i el contingut del seu programa. El mateix Emmanuel Macron va sortir fa mesos al pas de l’enraonia que corria per pàgines web russòfiles atribuint-li una relació amb el president de Radio France, Mathieu Gallet.

    Segons Le Monde, Macron ha sigut el candidat més atacat per falsedats i intoxicacions d’internautes, declaracions tretes de context de webs d’extrema dreta i informacions difoses plagiant determinats diaris. Marine Le Pen, la candidata ultradretana, no ha dubtat a usar-ne algunes per atacar-lo directament.

    El 25 d’abril passat, el va acusar d’estar al servei de la Unió d’Organitzacions Islàmiques de França  (UOIF), una federació musulmana. «Avui, estem enfrontats a un candidat que ens explica que no hi ha una cultura francesa, que està en mans de les comunitats, en concret una de les més perilloses, com la UOIF, una organització que soc partidària de dissoldre», va llançar a TF-1. Un argument que treu a la llum  de manera reiterada. Aquest discurs es fa ressò de nombrosos articles publicats per webs d’ultradreta, com Resposta Laica o Resistència Republicana.

    L’equip de campanya de Macron ha confirmat que des del mes de gener passat, la formació política En Marxa! ha estat en la diana del grup de pirates informàtics russos Pawn Storm, sospitós d’estar darrere de la intrusió en els correus electrònics del Partit Demòcrata nord-americà. És la conclusió a la qual ha arribat l’empresa japonesa especialitzada en seguretat informàtica Trend Micro.

    El risc de veure la campanya entelada per atacs informàtics com ha passat als Estats Units preocupa a l’Elisi. El president francès, François Hollande, va arribar a demanar al Consell de defensa analitzar les amenaces potencials a la seguretat que planen sobre les presidencials i adoptar mesures específiques davant eventuals ciberatacs.

Notícies relacionades

    Conscient d’aquests riscos, l’Agència Nacional de Seguretat de Sistemes d’Informació (ANSSI) va orientar els candidats sobre com protegir-se de possibles atacs. Només el Front Nacional va rebutjar disposar d’aquest tipus d’informació. Encara que l’Elisi no ho va anomenar, els serveis secrets francesos estan convençuts que el Kremlin està darrere de fenòmens anàlegs als que es van veure en la campanya que va culminar amb la victòria de Donald Trump als EUA.

    Si allà es van piratejar els ordinadors del Partit Demòcrata, a França és sobretot En Marxa!, que ha denunciat la propaganda en contra seva de mitjans afins a Vladímir Putin. L’equip de Macron acusa Moscou d’afavorir Le Pen, partidària d’acostar-se més a Rússia. El Kremlin qualifica d’«absurdes» les acusacions d’ingerència en la campanya francesa.