LA CARRERA A L'ELISI

Desafecció entre els francesos residents a Barcelona davant les eleccions presidencials

"La gent ha perdut la fe", afirma Claire; "França busca una cosa diferent però encara no sap què", apunta Sandrine

zentauroepp37975268 barcelona 07 04 2017 elecciones francesas  de i a d jean de 170421180649

zentauroepp37975268 barcelona 07 04 2017 elecciones francesas de i a d jean de 170421180649 / ALVARO MONGE

1
Es llegeix en minuts
BEGOÑA GONZÁLEZ / BARCELONA

«El panorama polític de França sembla un guió de cine, fa uns anys aquesta situació era inimaginable». Com Sandrine Mercier, periodista que fa prop de 10 anys que viu a Espanya, molts francesos veuen amb incredulitat la situació política del seu país amb les eleccions a tocar. 

Corrupció, extremisme i malestar. «La gent ha perdut la fe», assegura Claire Espinosa. «Tants desenganys fan que no sapiguem a qui votar. Hi ha hagut massa mentides, delictes i escàndols», sentencia, cruant una mirada amb la seva amiga Vanessa Ortega, també francesa. «És trist, però hi haurà bastant vot de protesta que pot fer que Marine Le Pen passi a la segona volta», assegura Ortega. «El pitjor serà que aleshores caldrà votar per descart l’altre candidat», conclou, mentre surten els fills de totes dues del col·legi. 

Totes dues coincideixen a dir que l’elecció de Le Pen tindria conseqüències gravíssimes. «La seva popularitat ha fet augmentar el racisme, i els recents actes terroristes no fan altra cosa que beneficiar-la», assegura preocupada Espinosa. 

Jean de Luca, també amb més de 8 anys a Barcelona, afirma que Le Pen no té opcions de ser presidenta, però sí de passar el tall. «Hi ha massa confusió i molta injustícia, com a molts altres països, i sempre hi ha qui treu partit d’aquestes situacions», assegura.

Notícies relacionades

«Els polítics en general, ja no només els francesos, han perdut la credibilitat», explica Stéphanie Montalvo. «Després de més de 30 anys vivint fora de França, ja no sé veure les diferències, Espanya, França, els Estats Units... Tots, països civilitzats, i a cap els polítics són creïbles», sentencia visiblement decebuda.

Imperen els dubtes. «França busca una cosa diferent però encara no sap ben bé què», intueix Mercier. «Encara ens ha d’arribar un moviment ciutadà potent com el 15-M espanyol perquè puguem fer el pas definitiu cap al canvi», afegeix.