La fugida turca
La situació política a Turquia mou molts turcs opositors a Erdogan a triar anar-se'n a l'estranger
Suposats colpistes opten per passar il·legalment a Grècia, on s'han registrat gairebé 250 sol·licituds d'asil des del cop d'Estat fallit
«¡Feliç aquell que es diu turc!» La màxima de Mustafa Kemal Atatürk, pare de la pàtria, sembla que ha perdut brillantor aquests dies al país eurasiàtic, on les opinions que dissenteixen del discurs oficial troben cada vegada menys espai públic, els partidaris del no al referèndum de reforma constitucional són qualificats d’enemics de la pàtria i on cada vegada més habitants es plantegen emigrar a causa de la direcció que està prenent Turquia sota la batuta de l’autoritari Erdogan.
La idea ronda pel cap d’Onur Salk des de fa anys, però ara ha trobat l’ocasió. Aquest enginyer de 38 anys, casat i amb un fill, es mudarà el mes que ve a Londres, on espera trobar «tranquil·litat». «Ara (a Turquia) hi ha un munt d’assumptes, així que és un bon moment per anar a un altre país», comenta a EL PERIÓDICO. «Volem que el nostre fill creixi en un ambient multicultural», apunta. És un d’una desena de casos documentats per aquest diari, votants decidits pel no al referèndum que afirmen que coneixen més gent en la mateixa situació.
Sense passaport
Sense passaportUna d’aquestes –víctima de les purgues després de l’intent colpista– és Pinar Agaoglu, a qui van fer fora de la feina i van acusar de vinculació terrorista sense aportar cap prova. «Fa més de 10 anys, quan estava estudiant a Espanya, em plantejava tornar a Turquia després. No volia viure a Europa, perquè em venia de gust acabar la meva carrera a Turquia i treballar pel bé del meu poble –explica la noia–. Ara me’n penedeixo, ¿com m’havia d’imaginar que un dia el meu país arribaria a aquest punt?» Quan trobi una oportunitat laboral o d’estudi, Agaoglu se n’anirà sense dubtar-ho. «No veig futur a Turquia», lamenta.
Agaoglu si més no conserva el passaport, perquè les purgues han deixat moltes persones sense aquest document i, per tant, sense possibilitat de sortir, per la qual cosa algunes
–colpistes, segons la versió oficial turca– opten per passar il·legalment a la veïna Grècia usant els mateixos camins que els refugiats. El mes de febrer, dues famílies turques van passar il·legalment a Grècia a través del riu fronterer Maritsa en un bot inflable. Segons la policia grega, les dues famílies planejaven sol·licitar asil una vegada arribessin en territori grec (com han fet com a mínim 236 turcs des de l’intent colpista), ja que van assegurar que a Turquia patien persecució. Cinc dies després, dues famílies més van ser detingudes a la regió turca de Meriç, fronterera amb Grècia, i el diari progovernamental Sabah va assenyalar que els homes estaven vinculats amb el motí i volien fugir.
Així les coses, el resultat de les votacions d’avui podria no només decidir el futur del país, sinó també esperonar les ganes de marxar de molts turcs que no tenen cabuda a la Turquia d’Erdogan.
- Primeres paraules de Cristina Serra després de la seva separació de Pep Guardiola
- Habitatge Vint-i-quatre pisos i hores de cua
- Sanitat Salut abordarà la mort sobtada infantil amb un nou protocol
- ‘Life Sciences BCN’, de Barcelona global Barcelona es bolca per ser capital europea de les ciències de la salut
- Guardó Toni Ruiz, premiat a Davos per la seva capacitat transformadora
- Un incendi en un hotel de Turquia causa almenys 76 morts
- L’alliberament de 92 presos palestins revela el maltractament a les presons israelianes
- Crisi hídrica La sequera empitjora a l’Empordà: 22 nous municipis passen a la fase d’emergència
- Normativa pel canvi climàtic La CUP registra una llei al Parlament per frenar l’ampliació de l’aeroport del Prat
- Els comptes del 2025 El Govern demana a ERC que «no malbarati» 4.000 milions després del veto als pressupostos