El gihad contra el futbol

La policia deté un sospitós islamista i confirma que l'atac amb explosius contra l'autobús del Borussia Dortmund té una "motivació terrorista"

Les autoritats temen un altre atac després de trobar una carta en el lloc de l'explosió en què s'exigeix a Alemanya abandonar la lluita contra ISIS

icoy38032650 dortmund170412214123

icoy38032650 dortmund170412214123 / Sascha Steinbach

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Alemanya respira una mica més alleujada després que la policia assegurés aquest dimecres que havia detingut un jove islamista iraquià de 25 anys, Abdul Baset, resident a la ciutat de Wuppertal, segons apuntava el diari Spiegel Online, a qui acusava de ser el principal sospitós de l’atac perpetrat dimarts al vespre a Dortmund contra l’autobús del Borussia. La suposada proximitat del sospitós amb el grup terrorista Estat Islàmic sembla indicar que l’atac tindria una «motivació terrorista», segons va explicar la portaveu de la fiscalia Frauke Köhler. Si es confirmés aquesta hipòtesi Alemanya hauria assistit a un nou tipus d’atemptat.

Dimarts cap a les 19.15 hores, tres explosius situats a un costat de la carretera van detonar impactant contra l’autobús del club de futbol renà que es dirigia a l’estadi per celebrar un partit de quarts de final de la Champions League contra l’AS Mònaco. La localització dels explosius, a 10 quilòmetres de distància de l’estadi i en un recorregut habitual del vehicle, fa pensar que va ser «un atac dirigit», segons va assegurar el president de la policia de Dortmund, Gregor Lange. Això suposaria un canvi de paradigma en els atemptats perpetrats per llops solitaris. Durant el partit, jugat dimecres, la policia va trobar objectes sospitosos que estan sent analitzats.

Les tres notes que es van trobar dimarts al lloc del crim apunten també en aquesta direcció. S’esmenta una suposada «llista de mort de l’Estat Islàmic a Alemanya i altres països de la croada». Això fa témer a la Policia que amb «alta probabilitat» hi pugui haver un altre atac «imminent» al país dirigit a atletes, actors i «celebritats» alemanys. D’aquesta manera, l’atac de dimarts es tractaria del primer intent d’assassinat de futbolistes de primer nivell. Tot i que un dels autors de l’atemptat de París el novembre de l’any 2015 va mirar d’afectar l’estadi de Stade de France, aleshores l’objectiu eren els aficionats. Ara podrien ser els jugadors.

SEGON HOME

La policia continua buscant un segon home, un alemany de 28 anys resident a Fröndenberg anomenat Abdullah al-Z. Al llarg de dimecres es va registrar el pis dels dos sospitosos. Escrita «en nom d’Al·là» i encara pendent que es confirmi la seva autenticitat, la carta fa referència a l’atemptat terrorista de Berlín que va deixar 12 víctimes mortals i exigeix a la cancellera alemanya Angela Merkel que retiri la participació d’Alemanya en la coalició internacional liderada per Estats Units que combat i bombardeja posicions de l’Estat Islàmic a Síria. «Els teus caces bombarders Tornado encara sobrevolen el califat per assassinar musulmans», diu el text. També es demana tancar la base aèria nord-americana de la ciutat alemanya de Ramstein, en la qual els extremistes ja van planejar atemptar l’any 2007.

Encara que el cas s’investiga com un atac terrorista, la policia no descarta cap hipòtesi com la «poc creïble» que apunta a l’esquerra radical i ha assegurat que aquest modus operandi és «atípic» dels terroristes. Els experts també s’han mostrat amb «molts dubtes» davant el fet que a la carta no s’utilitzi un lèxic religiós, que no s’hagi trobat cap símbol que el vinculi a l’Estat Islàmic i que en el seu primer comunicat dimecres al matí el grup terrorista no reivindiqués la seva autoria.

Notícies relacionades

Segons els primers detalls de la investigació, els tres artefactes detonats dimarts a la tarda contenien claus i altres materials metàl·lics per causar més mal, una estratègia que el grup Estat Islàmic sí que ha utilitzat en altres ocasions. «Hem tingut sort que no hagi passat res pitjor», va afegir Köhler. L’explosió va tenir un impacte que va superar el radi dels 100 metres.

OPERAT

Malgrat que la protecció de la finestra de l’autobús va evitar un mal major, el jugador Marc Bartra va haver de ser operat al patir una fractura de radi i rebre resquills a l’altura del canell dret. El futbolista català, de 26 anys, central de l’equip alemany i exjugador del Barça, va confirmar que estava bé.