Els forenses turcs confirmen l'ús d'armes químiques en el bombardeig d'Idlib

Turquia troba proves que apunten a l'ús de gas sarín en l'atac que va deixar almenys 86 morts

Trump estudia amb el seu ministre de Defensa una resposta militar a aquest atac, segons la cadena CNN

 

  / AP

2
Es llegeix en minuts
Javier Triana
Javier Triana

Periodista

ver +

Noves proves apunten a l’ús d’armes químiques en el bombardeig de la localitat siriana de Jan Sheijun on, dimarts, van morir almenys 86 persones. Les autòpsies practicades en presència de representants de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Organització per a la Prohibició d’Armes Químiques (OPAQ) al sud de Turquia a tres dels cossos afectats per l’atac mostren que «es va fer servir una arma química».

El ministre turc de Justícia, Bekir Bozdag, va afirmar ahir que «l’informe forense ha revelat això amb claredat». «S’ha determinat –va afirmar– que [el president sirià, Baixar] Assad va fer servir armament químic, i això també s’ha vist amb l’examen científic».

RESPOSTA DELS ESTATS UNITS

Aquesta confirmació podria comportar una perillosa escalada. Dimecres passat, Donald Trump va admetre que les imatges del devastador atac químic de dimarts a Idlib havien «canviat» la seva visió tant del conflicte sirià com d’Assad. El que no va aclarir és com es podrà reflectir això en la seva política, però comencen a veure’s els primers indicis que guanya força l’opció d’una resposta militar.

Segons una informació de la CNN, el president ha reconegut en converses amb diversos congressistes que estudia accions militars a Síria com a càstig per l’atac químic, que dimecres va atribuir directament al règim de Damasc, informa Idoya Noain. La informació de la CNN assegura que el mandatari no ha pres cap decisió ferma i ho està consultant amb el seu secretari de Defensa, el general James Mattis, en el judici del qual basarà la seva decisió.

Senadors republicans com John McCain i Lindsay Graham l’animen a fer el pas. En un comunicat van reclamar a Trump que hi respongui amb accions militars, recomanant que s’estableixi una coalició internacional que «deixi en terra les forces aèries d’Assad».

PUTIN SEGUEIX ACOMPANYANT ASSAD

A l’altre extrem, el president rus, Vladímir Putin, considera que les acusacions al règim sirià no tenen fonament. En un comunicat emès pel Kremlin, Putin va considerar «inacceptable fer acusacions sense fonament contra qualsevol» i va advocar perquè es dugui a terme una investigació internacional «exhaustiva i imparcial».

A Turquia, una representant de l’OMS, dos representants de l’OPAQ i experts forenses van participar en l’autòpsia de tres de les  víctimes. El Ministeri de Sanitat va especificar que s’havien trobat «proves vinculades a gas sarín en els cossos de les tres víctimes», segons el diari progovernamental 'Sabah'.

La fiscalia d’Adana (al sud de Turquia, i on es van practicar les autòpsies) va informar que les víctimes, traslladades a territori turc des de la província siriana d’Idlib per rebre tractament mèdic el mateix dia de l’atac, eren Asma al-Hassan (35 anys), Saïd Hussein (26) i Mohammad Awad (25).

Notícies relacionades

Les autòpsies van ser gravades en vídeo i es van obtenir mostres per a un estudi més detallat tant per a l’OMS com per als forenses turcs. Segons el Ministeri de Sanitat, els resultats seran examinats per la Haia (seu del Tribunal Penal Internacional) després d’estudiar-les els experts turcs.

Damasc insisteix que no ha fet servir armament químic. El viceprimer ministre sirià i titular d’Exteriors, Walid Moallem, va rebutjar que «l’Exèrcit utilitzés en el passat, utilitzi ara o pretengui utilitzar cap arma química», alhora que va condemnar l’ús d’aquest tipus d’armament, en declaracions recollides per l’agència governamental Sana. Moallem va assegurar que es tracta d’un estratagema per difamar el règim d’Assad.