OPERACIÓ POLICIAL POLÈMICA

Un vídeo en què la policia executa dos sospitosos a Rio causa commoció al Brasil

En l'operació policial va morir una noia de 13 anys

getthumbsbyfilename

getthumbsbyfilename

3
Es llegeix en minuts

Commoció a Rio de JaneiroBrasil, per la mort d'una noia de 13 anys que va morir tirotejada al pati de la seva escola mentre estava en una classe d'educació física. El fet es va produir en el marc d'una operació policial contra el narcotràfic que va ser captada en vídeo per un veí, on es pot veure com dos policies executen dos sospitosos que estan estirats a terra.

La mort de la noia va derivar en protestes a tota la zona nord de Rio. La manifestació, en què van participar unes 200 persones, va passar per davant de l'escola municipal Daniel Piza, al barri de Pavuna (zona nord de Rio de Janeiro), on estudiava Maria Eduarda Alves, última víctima de bales perdudes a Rio de Janeiro.

"¡Que algú em digui que és una mentida!", cridava Bianca, la germana de la víctima, davant el rastre de sang encara present al pati de l'escola.

Envoltada per les amigues de Duda, com li deien a l'escola, Bianca es va fondre en una forta abraçada amb el seu germà, el seu pare i la seva mare, aquesta última clamant en contra de la policia: "¡La policia m'ha pres el meu bebè!".

La família de la nena està disposada a denunciar l'estat de Rio de Janeiro i es pregunta com és possible que la policia parli de "bala perduda" quan Eduarda va rebre quatre impactes de bala, dos mortals.

"¿Com dieu que és una bala perduda, amb quatre perforacions al cos? Bala perduda és si fos un tret. Va ser una execució. Van executar dos delinqüents i la meva germana", va denunciar el germà de la víctima, Uidison Alves.

L'alcalde de Rio de Janeiro, Marcelo Crivella, ha assegurat avui que pretén implementar un projecte per blindar les escoles municipals que es troben en àrees de risc per tirotejos.

Segons Crivella, una argamassa especial a les parets de les escoles podria servir de protecció davant les bales.

Les parets de l'escola on estudiava Maria Eduarda han aparegut avui pintades amb frases en contra de la policia militaritzada i en contra del 41è Batalló del cos policial, ubicat al barri d'Irajá, a la zona nord de Rio de Janeiro.

Les crítiques i protestes es van centrar en els policies que van trobar pel camí, als quals deien assassins, i amb els quals es van viure els moments més tensos de la marxa.

En el moment de la mort de l'estudiant, agents del 41è Batalló de la policia militaritzada s'estaven enfrontant a trets amb narcotraficants a prop de l'escola.

EL VÍDEO

Imatges captades des d'un telèfon mòbil van mostrar com dos policies que participaven en l'operació van executar a sang freda dos sospitosos que eren a terra suposadament ferits, un fet que ha encès encara més els ànims i que ha posat en relleu la guerra bruta entre la policia i els narcotraficants.

De moment, els dos agents filmats mentre executaven els dos sospitosos ferits han sigut detinguts i la Policia Militar s'ha apressat a assegurar que hi haurà una investigació enmig d'un escàndol que ha commocionat l'opinió pública.

Mentre se celebrava la protesta, tot just a cinc quilòmetres, tres menors, de dotze, tretze i catorze anys, segons la tia del més petit, van ser assassinats al barri de Rocha Miranda, quan segons sembla intentaven assaltar un vehicle.

Notícies relacionades

L'estat de Rio de Janeiro, el més turístic del Brasil, pateix un augment de la violència que ha provocat un creixement del nombre de morts violentes aquest any: 1.221 entre el gener i el febrer, davant les 951 del primer bimestre de l'any passat.

Uns 7.000 alumnes de 23 escoles de quatre barris a la zona nord de Rio de Janeiro no van tenir classe aquest divendres pel clima d'inseguretat i la consternació per la mort de Maria Eduarda, entre ells els 720 estudiants de l'escola on estudiava la víctima.