Londres nega que utilitzi la seguretat com a arma en les negociacions del 'brexit'

La ministra de l'Interior adverteix que el Regne Unit es pot emportar la informació que actualment té a l'Europol

 

  / REUTERS

4
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

“Un malentès”. D'aquesta forma tractava dijous el Govern britànic d'aplacar els ànims després de ser acusat d'utilitzar la seguretat com a arma de pressió a canvi d'un acord favorable en les negociacions del ‘brexit’. Aquesta va ser la impressió que va deixar la carta de Theresa May al president del Consell Europeu, Donald Tusk, en què advertia que un fracàs en les negociacions tindria conseqüències en la lluita contra la delinqüència i el terrorisme. “La seguretat d'Europa és més fràgil avui que en cap altre moment des del final de la guerra freda. Debilitar la nostra cooperació per aconseguir la prosperitat i la protecció dels nostres ciutadans seria un error molt costós”, escrivia May. El paràgraf i les reiterades mencions a la seguretat en la carta, donant a entendre que el Regne Unit utilitzarà la seva cooperació en la matèria com a pressió en les negociacions, van causar gran malestar a Europa.

No és una amenaça. És un malentès. La gent parla d'amenaça, però no ho és”, va declarar poques hores més tard el ministre britànic de Treball i Pensions, Damien Green, al ser interrogat sobre la polèmica. “És un punt (el de la seguretat) que s'ha de ressaltar. Hi ha moltes àrees en què volem una cooperació molt estreta, no és només un acord econòmic. Hi ha altres àrees, com la seguretat”.

ASSUMPTES SEPARATS

Abans, la responsable de la cartera d'Interior, Amber Rudd, havia explicat que si bé les converses sobre seguretat i les de comerç són dos assumptes per separat, el cert és que la cooperació en matèria de seguretat forma part de la Unió Europa i necessitarà ser negociada després del ‘brexit’. “Si pensem en una cosa com l'Europol, nosaltres som els que més contribuïm a l'Europol. Si deixem l'Europol, ens emportarem la nostra informació, això està en la legislació. El que passa és que els socis europeus volen que deixem allà aquella informació perquè nosaltres garantim la seguretat d'altres països d'Europa”.

Les paraules d'Amber, més que una disculpa, van semblar confirmar que el Regne Unit creu que té una carta forta per jugar amb la seguretat. El ministre per al ‘brexit’, Davis David, també es va veure obligat a donar explicacions. “No és una amenaça. És una declaració sobre el fet que seria perjudicial per a tots si no arribem a un acord. És un argument a favor de l'acord”.

ACORD AMPLI

El Regne Unit vol “un acord ampli que cobreixi comerç, seguretat i tots els aspectes de la nostra relació i tracti de preservar els principals beneficis que es pugui per a cada un. Crec perfectament raonable fer aquesta puntualització: de cap manera és una amenaça”. Davies fins i tot va presumir que la carta de May havia sigut molt ben rebuda a Brussel·les. “Vaig passar tota la tarda d'ahir parlant per telèfon amb els meus col·legues al Parlament (europeu), a la Comissió, amb tots els Estats membres (de la UE). Gairebé tots van dir de manera espontània que és una carta molt positiva. El to va ser bo”.

Davis potser no va conversar amb el negociador de l'Eurocambra per al ‘brexit’, Guy Verhofstadt: la seva resposta a la carta de May no va ser precisament positiva. “La nostra seguretat és massa important per començar a regatejar amb ella contra un acord econòmic. Tracto de ser un 'gentleman' amb una 'lady', per això no uso, ni penso usar, la paraula 'xantatge'”. També May va parlar per telèfon amb diversos líders europeus, entre ells Mariano Rajoy, després d'activar el ‘brexit’, que ha començat amb mal peu. 

RESPONSABILITAT MÉS GRAN

L'inici del complex i llarg procés del 'brexit' ha tingut com una de les seves principals conseqüències que els dirigents de la UE parlin, sobretot, de fer més pinya que mai. El president espanyol, Mariano Rajoy, s'ha reunit amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, a La Valletta, capital de Malta, on aquesta setmana se celebra el congrés del Partit Popular Europeu. "A vegades es parla massa. L'important és actuar i fer bé les coses. Ja veurem si som capaços de construir i que això no perjudiqui a ningú", ha dit.

Notícies relacionades

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, per la seva banda, ha considerat que el 'brexit' "té paradoxalment un aspecte positiu ja que fa que la resta de 27 països estiguin més units i determinats en els valors que ens uneixen". "Alguns proclamen la fi de la nostra història", ha assenyalat el polític conservador polonès, però "reptes més grans van haver d'afrontar els pares d'Europa", ha assegurat.

A París, el flamant president d'Alemanya, el socialdemòcrata Frank-Walter Steinmeier, en el seu primer viatge oficial a l'estranger, ha advertit que Alemanya i França a partir d'ara "han d'assumir una responsabilitat encara més gran" per continuar amb el procés d'integració, informa EFE. "Europa és indispensable i ineludible", ha dit Steinmeier. En termes similars s'ha manifestat el president francès, François Hollande. "Tenim una responsabilitat eminent per donar una direcció a Europa (...) per construir l'Europa del futur", ha assenyalat.