May comença la setmana del 'brexit' amb una visita a Escòcia per reunir-se amb Sturgeon

La trobada es produeix un dia abans que el Parlament escocès voti la petició d'un nou referèndum i dos abans d'activar la sortida de la UE

zentauroepp37783383 in a still image taken from footage broadcast by the uk parl170323115539

zentauroepp37783383 in a still image taken from footage broadcast by the uk parl170323115539

2
Es llegeix en minuts

La primera ministra britànica, Theresa May, vol construir un Regne Unit "més unit" i en què es respectin els acords d'autonomies, segons recalcarà aquest dilluns a Escòcia abans de reunir-se amb la ministra principal, Nicola Sturgeon.

May pronunciarà un discurs al departament de Cooperació Internacional a la localitat escocesa d'East Kilbride, del qual els mitjans han divulgat alguns extractes, abans de la seva cita amb Sturgeonla primera des que aquesta va expressar la seva intenció de treballar en favor d'una altra consulta d'independència.

En la seva intervenció, la 'premier' assenyalarà que la "fortalesa i l'estabilitat" del Regne Unit seran "més importants" de cara al 'brexit', la sortida britànica de la Unió Europea (UE), de manera que "l'objectiu" és "construir una nació més unida".

"Un país més unit significa treballar activament per unir pobles i comunitats al fomentar polítiques que recolzin la integració i la cohesió social", indicarà la cap del Govern.

VOTACIÓ AL PARLAMENT

"A Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord, això significa respectar, i certament enfortir, els acords de devolució (autonomia). Però mai permetre que la nostra unió sigui feble o que se separin els nostres pobles", dirà May, en clara referència a les ambicions independentistes del Govern nacionalista escocès.

La reunió entre May i Sturgeon, prevista per a les 14.30 GMT, es produeix un dia abans que el Parlament d'Edimburg voti una moció en què el Govern autònom sol·licita permís per entaular contactes amb Londres a fi de convocar un segon referèndum sobre la independència entre la tardor del 2018 i la primavera del 2019.

Sturgeon vol la consulta -després de la primera del 2014, en què els escocesos van rebutjar l'escissió- perquè estima que el Govern de May no defensa els interessos d'Escòcia, que va votar a favor de la permanència a la UE i no vol sortir del mercat únic europeu.

NOVA ASSOCIACIÓ AMB EUROPA

"En les àrees polítiques en què el Govern del Regne Unit té la responsabilitat -dirà-, estic determinada a situar els interessos de la unió" en el "cor de la presa de decisions".

La primera ministra recalcarà que el Regne Unit està a prop del seu "moment més significatiu" a l'iniciar-se les negociacions amb Brussel·les que portin a una "nova associació" amb Europa.

Notícies relacionades

La líder conservadora subratllarà que buscarà que el Regne Unit sigui "l'amic i aliat més pròxim" d'Europa, però també mirarà més enllà de les fronteres comunitàries per forjar vincles amb "vells amics i nous aliats".

La primera ministra comunicarà aquest dimecres, dia 29, que ha activat l'article 50 del Tractat de Lisboa, que inicia els dos anys de negociacions formals sobre els termes del 'divorci' britànic, després que els votants del Regne Unit votessin a favor del 'brexit' en el referèndum del 23 de juny.