La UE renova el seu compromís a Roma

Els 27 caps d'Estat i de Govern es reuneixen sense May per reafirmar la seva unitat davant els desafiaments comuns

 

  / AP / ANDREW MEDICHINI

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Unió Europea va néixer fa 60 anys "del somni d'uns quants països i es va convertir en l'esperança de molts”. Ara “afronta desafiaments sense precedents”. Des de conflictes regionals fins a terrorisme, una creixent pressió migratòria, proteccionisme i desigualtats econòmiques i socials. Així arrenca la solemne declaració que firmaran aquest 25 de març del 2017 els 27 caps d'estat i de Govern de la UE i els presidents de les institucions europees coincidint amb el 60 aniversari del club comunitari.

La cerimònia té lloc al palau romà del Campidoglio, seu de l'Ajuntament de Roma. Una zona que ha s'ha llevat aquest dissabte tancada amb pany i forrellat i sota unes estrictes mesures de seguretat, amb diversos controls policials per accedir al recinte.

A les portes del palau: el primer ministre italià, Paolo Gentiloni, el seu col·lega maltès i president de torn de la UE, Joseph Muscat, i el president de la UE, Donald Tusk, han anat rebent d'un en un els dirigents europeus -tots menys la britànica Theresa May-, abans d'un acte de dues hores que ha arrencat a les 10 amb una visita al Campidoglio. És on es fan els discursos i la cerimònia de la firma de la nova Declaració de Roma, que commemora la que van firmar els sis pares fundadors de la UE -França, Alemanya, Bèlgica, Holanda, Luxemburg i Itàlia- el 25 de març de 1957.

UN ACTE SIMBÒLIC

La gran festa tindrà lloc a la sala dels Orazi e Curiazi, la mateixa on es va firmar el Tractat de Roma que va donar origen a l'embrió de la UE i que ha sigut recentment restaurada gràcies al finançament del milionari rus Alixer Ousmanov. Un acte simbòlic amb què els 27 pretenen reivindicar que el projecte de construcció europea està viu i estan compromesos a afrontar els reptes de la pròxima dècada. La declaració promet treballar en quatre àrees: una Europa més segura, més pròspera, social i forta en el món.

El text ha sigut objecte els últims dies de nombrosos estira-i-arronses i fins i tot han hagut de ser reformulades algunes frases per superar les reserves i resistències de dues de les delegacions que han estat més combatives, Grècia i Polònia. Finalment els seus mandataris, Beata Szydlo i Alexis Tsipras, estamparan el seu nom en un text que ha suavitzat la possibilitat d'avançar a diverses velocitats però que manté la idea tal com defensa Alemanya.

Notícies relacionades

“Sense Europa el nostre futur és fosc” i els nostres líders han d'adonar-se que són els autors de la nostra història del demà. No ens podem limitar a ser gestors del present. Necessitem fixar una perspectiva”, ha reclamat Étienne Davignon, diplomàtic i empresari belga que va estar a les ordres de Paul-Henri Spaak, un dels pares fundadors de la UE.

“Nosaltres, els líders, treballant junts al Consell Europeu i entre les nostres institucions, ens assegurarem que l'agenda és implementada perquè es converteixi en la realitat del demà. Estem units per al millor” perquè “Europa és el nostre futur”, proclamen quatre dies abans que la primera ministra britànica, Theresa May, activi la desconnexió del Regne Unit després de 43 anys a la UE.