60 ANYS DEL TRACTAT DE ROMA

Desenes de milers de veus contra el 'brexit' als carrers de Londres en l'aniversari de la UE

Multitudinària marxa europeista a la capital britànica a quatre dies de l'inici del procés de sortida del bloc comunitari

Els manifestants reclamen un segon referèndum sobre l'acord final a què arribin el Regne Unit i Brussel·les

undefined37815216 fa002  london  united kingdom   25 03 2017   protestors carr170325182747

undefined37815216 fa002 london united kingdom 25 03 2017 protestors carr170325182747 / FACUNDO ARRIZABALAGA

2
Es llegeix en minuts

Amb els lemes 'Units per Europa' i 'Fem sentir la nostra veu, aturem el 'brexit'', fins a 80.000 persones -segons l'organització- han sortit aquest dissabte als insòlitament assolellats carrers de Londres per mostrar la seva adhesió a la Unió Europea (UE) en el seu 60è aniversari i a a penes quatre dies de l'inici formal del procés pel qual el Regne Unit abandonarà la institució.

Davant un dispositiu de seguretat reforçat després de l'atemptat de Westminster, els manifestants han desfilat amb banderes europees i pancartes amb sentències com "Demà els rellotges s'endarrereixen una hora; dimecres s'endarreriran 40 anys", i han guardat un minut de silenci i dipositat flors al Parliament Square en memòria de les víctimes de l'atac de dimecres.

Els manifestants han marxat des de punts cèntrics de la capital britànica -Park Lane i la plaça de Trafalgar- fins al palau de Westminster, seu del Parlament, per dir 'no' a la sortida del bloc europeu. L'esdeveniment, al qual s'han sumat famílies i molts joves, s'ha celebrat entre fortes mesures de seguretat, tres dies després de l'atemptat perpetrat per Khalid Massod, de 52 anys, que va matar quatre persones davant del Parlament abans de ser abatut per la policia.

SEGON REFERÈNDUM

La marxa festiva ha comptat també amb la participació de polítics proeuropeus, entre ells el líder liberaldemòcrata, Tim Farron, que reclama un segon referèndum sobre l'acord final a què arribi el Govern britànic amb Brussel·les sobre el divorci britànic. Els manifestants han volgut expressar així mateix el seu suport a Europa en la jornada en què s'ha celebrat a la capital italiana el 60è aniversari del Tractat de Roma.

Pels carrers de Londres s'han pogut llegir pancartes que deien "Estic enfadat", "La UE mai se n'anirà", "SOS Atureuu el Brexit" i "Londres estima la UE", entre banderes britàniques amb les estrelles de la UE. En una altra pancarta es llegia: "Tinc 15 anys i vull que em tornin el meu futur". Entre la multitud hi havia Joan Pons, infermer català que des de fa 17 anys viu al Regne Unit i treballa per al servei públic de salut britànic (NHS). "El meu passaport potser diu que soc espanyol, però el meu cor és britànic", ha afirmat Pons.

ALTRES MARXES

Notícies relacionades

Farron, que a la solapa portava un escut de la UE, ha proclamat davant els manifestants que el 'brexit' suposa un "ultratge indescriptible", però ha afegit que la sortida del bloc comunitari "no ens vencerà o silenciarà o dividirà".

A més de Londres, el grup Moviment de Joves Europeus d'Edimburg ha organitzat una marxa similar a la capital escocesa per mostrar el seu suport a la UE i contra el 'brexit'. Berlín (6.000 persones) i Brussel·les (a penes 600) també van celebrar manifestacions. I a Polònia, amb una població que és segons les enquestes molt més euròfila que el seu Govern -el 80% recolza la pertinença a la UE-, els ciutadans es van reunir al migdia per cantar l'Oda a l'alegria' de Beethoven, l'himne oficial de la UE, en nombroses ciutats. Varsòvia, la capital, va viure una manifestació multitudinària.