terror global

L'autor de l'atemptat de Londres es va canviar de nom al convertir-se a l'islam

Khalid Masood es deia originàriament Adrian Rusell Elms

La policia ha portat a terme dues detencions més "significatives" i demana col·laboració ciutadana

 

  / AP / STEFAN ROUSSEAU

3
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

De mica en mica es van coneixent més detalls sobre Khalid Masood, l’autor de l’atemptat de Londres, que al llarg de la seva vida va utilitzar diversos noms i àlies. Al néixer a Kent, el dia de Nadal de 1964, va ser inscrit com a Adrian Rusell Elms, però quan la seva mare, Janet Elms, va canviar el seu cognom per Ajao al casar-se, Adrian també ho va fer. Després, al convertir-se a l’islam, va passar a dir-se Khalid Choudry, i posteriorment va adoptar el cognom Masood.

A l’escola de secundària de Huntleys era l’únic alumne negre. «Vam ser bons amics durant dos o tres anys. Era molt intel·ligent, molt bon estudiant i realment bo jugant a futbol. La religió no li interessava en absolut», va declarar Kenton Till, un company d’estudis del terrorista.

Al llogar el cotxe amb el qual va cometre l’atemptat, va declarar com a professió la de professor d’anglès, però no figurava oficialment registrat com a tal. Segons algunes fonts, tenia dona i era pare de tres fills. El seu historial delictiu s’estén al llarg de dues dècades, amb una primera condemna quan tenia 19 anys, per danys. El 2000, va ser condemnat a dos anys de presó per apunyalar un home a la cara. L’última pena datava del 2003 per possessió d’un ganivet. Cap dels incidents va estar relacionat amb el terrorisme.

Masood podria haver-se radicalitzat durant les seves estades a la presó. Va passar també dos períodes d’un any a l’Aràbia Saudita, des del mes de novembre del 2005 fins al mes de novembre del 2006 i de l’abril del 2008 a l’abril del 2009, fent classes d’anglès. La nit anterior a l’atac es va allotjar en un hotel a la localitat costanera de Brighton, on tant el director com un client el recordaven com una persona amable i educada.

CRIDA A LA POBLACIÓ

¿L’atac de Westminster va ser obra d’un 'llop solitari', inspirat per propaganda extremista, o hi va haver al darrere una xarxa terrorista de suport? Aquesta és la principal incògnita que miren d’aclarir la policia i els serveis d’intel·ligència britànics. El responsable de la lluita antiterrorista de Scotland Yard, Mark Rowlan, va tornar a demanar ahir la col·laboració ciutadana per recopilar la quantitat d’informació més gran possible sobre Masood. Un altre alt comandament policial, Mak Chishty, va fer una crida similar durant una visita a la mesquita de Birmingham, la ciutat on vivia el terrorista. Algú, va afirmar Chishty, dirigint-se directament a la comunitat musulmana, ha de saber com es va radicalitzar Masood. «Qualsevol informació serà tractada amb estricta confidencialitat i anònimament», va prometre el comandament policial.

VINT DOMICILIS REGISTRATS

Notícies relacionades

La investigació sobre l’atac s’ha anat ampliant més i més. Ahir ja eren 20 els domicilis que havien sigut registrats. El nombre provisional de detinguts es va elevar a 11 amb dos «significatius» nous arrestos, un d’ells a la ciutat de Manchester. De les vivendes registrades havien de ser retirats 2.700 objectes, inclosos ordinadors i divers material electrònic. La policia també va requisar diversos vehicles, tres d’ells, inclosa una furgoneta, en una de les cases a la ciutat de Birmingham on va ser detingut un home dijous a primera hora. Els investigadors ja tenen localitzats 3.500 testimonis per prendre’ls declaració i hauran de revisar centenars de fotos i de vídeos.

La quarta víctima mortal de l’atemptat, que va morir dijous passat a la nit, va ser identificada com a Leslie Rodhes, un ciutadà londinenc de 75 anys. Encara queden cinc persones ferides en l’atac que es troben en estat greu. La situació de dos d’ells és crítica. 

«No en nom nostre»

Birmingham és a l'epicentre de la investigació policial sobre l'atemptat i el perill que es culpabilitzi la comunitat musulmana preocupa les autoritats. Mak Chishty, el comandant de Scotland Yard a càrrec de la lluita contra els delictes d'odi, va anar a la mesquita i va demanar que es denunciïn els delictes. La comunitat musulmana ha organitzat per dissabte una manifestació al centre de la ciutat de repudi al terrorisme, amb el lema 'No en nom nostre'.