Birmingham, el viver de l'extremisme islàmic al Regne Unit

La ciutat copa amb Londres les operacions antiterroristes al país

 

  / AFP / PAUL ELLIS

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

Un advocat explicava, mig en broma mig seriosament, que el to que més se sent a la presó d'alta eguretat de Belmarsh, on acaben els condemnats per terrorisme, és ‘brummie’, el típic accent de la gent de Birmingham. La segona ciutat d'Anglaterra ha sigut des de fa temps un dels llocs d'atracció de l'extremisme islàmic. Ara, torna a estar novament associada a l'atac de dimecres a Westminster i al seu autor, Khalid Masood. La policia ha registrat diverses propietats en una ciutat que, segons el comissari en cap de la policia de West MidlandsDave Thompson, ocupa la segona posició, només superada per Londres, en el nombre d'operacions terroristes vinculades amb l'islamisme extrem.

Alguns dels gihadistes més violents del Regne Unit han sortit de suburbis populars a l'extraradi. Barris com Sparkbrook i Sparkhill s'han vist involucrats en activitats terroristes fins i tot abans que els avions s'estavellessin contra les Torres Bessones a Nova York el setembre del 2001. Ja dos anys abans van ser condemnats per preparar atacs amb bombes al Iemen cinc britànics que tenien vincles amb la ciutat. Gairebé un any abans dels atemptats als Estats Units, la policia va descobrir a Fallows Road, a Sparkbrook, una fàbrica de bombes amb més de 100 quilos de productes químics i explosius al domicili de Moinul Abedin, un cambrer de 27 anys. El cas va ser considerat per les forces de seguretat com el primer complot d'Al-Qaida a càrrec de simpatitzants nascuts al Regne Unit i preparats per portar a terme un atemptat al seu propi país.

LA IRRUPCIÓ DE L'EI

Des del 1998 hi ha hagut més de 30 condemnes relacionades amb el terrorisme a Birmingham, on s'estima que viuen 300.000 musulmans. Els seduïts per la lluita integrista són joves britànics, pertanyents a la segona generació de famílies d'immigrants procedents del Pakistan, el Caixmir i Bangla Desh, el que es coneix a la ciutat com el Triangle Balti. A Birmingham es va criar Parviz Kham, condemnat a 17 anys de presó el 2008 per preparar el segrest d'un soldat britànic per degollar-lo. Kham, pare de tres fills, estava preparant la seva filla de tres anys per casar-la en el futur amb un mujahidí. El 2013, una vintena de joves musulmans de la ciutat van ser jutjats per connexions terroristes.  

Notícies relacionades

Si Al-Qaida va aconseguir atraure un grup de fanàtics, la irrupció de l'anomenat Estat Islàmic (EI) “ha augmentat la intensitat i força” de l'amenaça terrorista, segons el comissari Thompson. En una entrevista concedida l'any passat al diari 'The Guardian', el comandament policial a la regió de les West Midlands va explicar les diferències en la forma en què les dues organitzacions tracten de reclutar els joves. Un factor fonamental és el concepte d'Estat islàmic internacional que promet l'EI. “Crec que hi ha una gran sofisticació en la manera en què tracten de radicalitzar la gent amb mitjans digitals. Això ens plantejarà un desafiament diferent en els pròxims anys”, va sostenir.

La seducció de l'EI va fascinar Rasheed Benyahia, un altre noi de Birmingham, que la seva mare, una gal·lesa casada amb un algerià, recorda com un noi normal, feliç, aficionat al futbol i al karate. Un matí del mes de juny del 2015 aquest aprenent de mecànic de 19 anys va agafar l'autobús per anar a la feina. A casa no el van tornar a veure mai més. Van saber que havia marxat a Síria a lluitar amb l'EI. Poc més d'un any després, van rebre la notícia de la seva mort, tocar per un míssil.