Els cinc candidats a les presidencials franceses es disputen els indecisos en el primer debat cara a cara

Els sondejos apunten que el 40% dels francesos no tenen decidit el vot quan falten 33 dies per a la primera volta

lpedragosa37753173 debate francia170320224637

lpedragosa37753173 debate francia170320224637 / PATRICK KOVARIK

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

La insòlita campanya electoral francesa va entrar ahir a la nit en una nova fase amb el primer debat televisat que va enfrontar els cinc principals aspirants a l’Elisi durant dues hores i mitja al plató de TF-1. Quan falten 33 dies per a la primera volta de les presidencials, el principal repte dels candidats era convèncer els milers d’electors desorientats pel moviment tectònic que sacseja el paisatge polític francès. El 40% no té decidit el seu vot i dos terços ni tan sols saben si aniran a votar el 23 d’abril.

Si els sondejos l’encerten, per primera vegada en la Cinquena República cap de les dues grans formacions que s’han alternat en el poder durant els últims anys (el Partit Socialista i Els Republicans, abans la UMP) passarà a la segona volta del 7 de maig.

En aquest context, la ultradretana Marine Le Pen (Front Nacional), el conservador François Fillon (Els Republicans) el socioliberal Emmanuel Macron (¡En Marxa!), el socialista Benoît Hamon (Partit Socialista) i l’esquerrà Jean-Luc Mélenchon (França Insubmisa) van defensar les seves idees davant els teleespectadors en un ambient bastant cortès.

Estructurat en tres parts –el model social, el model econòmic i el paper de França al món– el debat va començar amb crítiques a la cadena pública per excloure els altres sis candidats que no superen el 10% de les intencions de vot. Després, cadascun  d’ells va exposar quin tipus de president seria. Sense sorpreses, Le Pen  va posar l’accent en la sobirania nacional. «Seré la presidenta de la República francesa de veritat, no per administrar una vaga regió de la UE ni ser la vicecancellera de Merkel», va dir.

Macron va jugar la carta de la renovació: «Els que no van aconseguir resoldre els problemes ahir, no ho aconseguiran demà. Jo encarno un projecte que confia en el país, un projecte just, eficaç, que porta esperança».

Si Fillon es va comprometre a convertir França en la primera potència mundial, Hamon es va qüestionar quin poble, quina república i quina imatge vol donar França a la resta del món i Mélenchon es va presentar com un president ecologista i l’últim de la Cinquena República. El líder esquerrà pretén organitzar una assemblea constituent per redefinir el model presidencial.

Notícies relacionades

L’intercanvi verbal va pujar de temperatura quan va tocar parlar de laïcisme. Le Pen va treure la seva artilleria pesant contra l’islamisme radical i la seva intenció de prohibir els signes religiosos al carrer i va provocar Macron amb la següent frase: «Fa anys no hi havia burquinis a les platges, encara que ja sé que vostè hi està a favor». L’exministre d’Economia la va acusar de voler «dividir» els francesos.

Hamon va parlar d’una campanya «contaminada» pels diners per intentar allunyar-se dels tres candidats més ben situats en les enquestes (Le Pen, Macron i Fillon) i atrapats en alguna mesura per les xarxes de la justícia. Fillon està imputat per malversació de fons, Le Pen està sent investigada pel Parlament Europeu, i Macron, per favoritisme en l’adjudicació d’un viatge.