CARRERA A L'ELISI

Fillon va rebre 48.500 euros en vestits pagats per un mecenes anònim

El candidat conservador a la presidència reconeix la informació que ha publicat un diari francès i diu que els hi va regalar un amic

undefined37570290 french presidential election candidate for the right wing le170306223256

undefined37570290 french presidential election candidate for the right wing le170306223256 / GABRIEL BOUYS

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

El candidat conservador a la presidència francesa, Fran-çois Fillon, torna a estar en l’ull de l’huracà pels vestits que un generós mecenes li hauria regalat des del 2012 valorats en gairebé 50.000 euros, va revelar ahir Le Journal de Dimanche.

Els vestits en qüestió, fets a mida a Arnys, la botiga d’un prestigiós sastre del carrer de Sèveres, al districte setè de París, van costar 48.500 euros i bona part d’aquesta quantitat, 35.500 euros, va ser abonada en efectiu per aquest «generós amic» del candidat que ha preferit mantenir-se en l’anonimat, prossegueix el diari francès.

Entre les últimes compres hi figuren dos vestits que es van pagar 15 dies després que Le Canard Enchaîné destapés el batejat com a Penelopegate, un assumpte de presumptes ocupacions fictícies que investiga la justícia des del 25 de gener i li podria costar a Fillon la imputació per malversació de fons públics.

Aquests dos vestits van costar 13.000 euros i es van pagar amb un xec del banc Monte Paschi firmat el 20 de febrer i enviat a la botiga el mateix dia. L’entorn del candidat sosté que aquesta classe de regals no tenen res de reprotxables. «És una campanya bruta. Comença a ser insuportable. Les històries de les nits a Las Vegas, de vestits o d’assistents parlamentaris. Ja n’hi ha prou», es va queixar a l’emissora Europe 1 el portaveu de Fillon, Luc Chatel.

“ME'LS HA REGALADO UN AMIC, I QUÈ”

«Un amic em va regalar uns vestits el mes passat. ¿I què?», es defensa Fillon en una entrevista que el diari Les Echos publica avui. «Veig que la meva vida privada és objecte de tota mena d’investigacions i que soc l’únic a rebre aquest tracte. Els meus actes són escrutats cada dia amb la clara intenció de fer-me mal per apartar-me de la carrera presidencial», afegeix.

El problema amb què es podria trobar Fillon deriva de l’obligació que tenen els diputats de declarar donacions i regals superiors a 150 euros. A més, si el mecenes no hagués fet el regal a títol privat es podria tractar d’un cas de conflicte d’interessos.

CARICATURA ANTISEMITA DE MACRON

Per un altre costat, Fillon va demanar ahir sancions internes per als responsables de difondre a la pàgina oficial del partit una caricatura antisemita del seu principal adversari en la carrera cap a l’Elisi, l’exministre d’Economia Emmanuel Macron, a qui els sondejos situen davant de Fillon i de la líder ultradretana Marine Le Pen. «El combat polític és dur, però ha de ser digne. No és tolerable que el partit difongui caricatures reprenent els codis de la propaganda antisemita», va manifestar Fillon en un comunicat.

Fillon es referia al tuit llançat divendres passat al compte oficial dels Republicans. Sota el títol La veritat sobre la galàxia Macron, es podia veure el candidat liberal i antic banquer dibuixat amb un nas ganxut, americana i corbata, barret de copa i tallant un puro amb una falç de color vermell. 

Notícies relacionades

La il·lustració recull tots els elements iconogràfics de la propaganda antisemita dels anys 30 de segle passat i va suscitar a les xarxes socials una immediata condemna. Després d’haver estat visible durant unes quantes hores, el partit va retirar el tuit i després en va penjar una altra versió en la qual una fotografia de Macron substituïa la caricatura.

El secretari general del partit, Bernard Accoyer, va demanar disculpes «a tots els que s’hagin pogut sentir ferits o sorpresos». També va encarregar una investigació interna i va convocar el director de comunicació, Lionel Moisy de Cala, per a una eventual sanció disciplinària.