LA CARRERA A L'ELISI

La policia registra el domicili parisenc del matrimoni Fillon

Uns seixanta diputats demanen al candidat conservador que es retiri, mentre es multipliquen les desercions en el si del partit dels Republicans

zentauroepp37519328 french presidential election candidate for the right wing le170302205715

zentauroepp37519328 french presidential election candidate for the right wing le170302205715 / PASCAL GUYOT

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Agents de policia pertanyents a l’Oficina Central Anticorrupció van registrar ahir el domicili parisenc de François Fillon i la seva dona, Penelope, situat al districte setè de la capital francesa. El registre havia sigut ordenat pels tres jutges que instrueixen el sumari sobre les suposades feines fictícies de l’esposa i dos dels fills del candidat conservador a la presidència francesa.

Després de les revelacions del setmanari Le Canard enchaîné que Penelope Fillon havia cobrat gairebé un milió d’euros per una plaça d’assistent parlamentària del seu marit i un contracte en una revista literària, treballs que se sospita que són falsos, la fiscalia financera va obrir el 24 de gener passat una investigació per un possible delicte de desviament de fons públics. Ahir, el cada vegada més acorralat candidat dels Republicans va anunciar que havia sigut convocat pels jutges el pròxim dia 15 per ser imputat, però que no es retiraria de la carrera a l’Elisi.

UN PARTIT FRACTURAT

Amb la decisió de mantenir-se tant sí com no malgrat la seva probable imputació i, sobretot, amb l’atac virulent cap a l’estament judicial, al qual va acusar d’acarnissar-se amb la seva persona i de cometre un «assassinat polític», Fillon ha fracturat el partit i ha provocat una fuga constant de barons que es despengen de la campanya.

La deserció la va començar Bruno Le Maire, potencial ministre d’Exteriors si Fillon era president, i el degoteig ha sigut constant des d’aleshores. A Le Maire l’han imitat bona part dels seguidors d’Alain Juppé, ex primer ministre de Jacques Chirac, actual alcalde de Bordeus i el rival a qui Fillon va vèncer en les primàries del partit del novembre.

Gairebé 60 diputats o membres de l’equip de campanya, la majoria vinculats a Juppé però també afins a l’expresident Nicolas Sarkozy, s’han retirat i reclamen a Fillon que renunciï. Per aquest motiu ara només compta amb el suport dels fillonistes històrics i del moviment catòlic ultraconservador Sens commun, sorgit dels grups oposats a la llei sobre el matrimoni homosexual.

Notícies relacionades

Aquest escenari de descomposició no sembla preocupar Fillon. «Les bases aguanten», va dir al ser preguntat per la cascada de dimissions. Des que va esclatar el Penelopegate, totes les mirades s’han dirigit a Juppé com el millor pla B per evitar una derrota a les presidencials, però el veterà ex primer ministre no farà un pas endavant llevat que Fillon es retiri. A més, Sarkozy ha bloquejat des del principi la possibilitat d’aquest recanvi.

Proliferen les iniciatives perquè Fillon recapaciti. Una vintena d’alcaldes han firmat un escrit recordant-li que ha de complir la promesa de retirar-se si és imputat. Altres diputats recullen avals per promoure la candidatura de Juppé.