TENDÈNCIA A LA BAIXA

La Xina augmentarà un 7% el pressupost militar aquest any

Es tracta de l'increment de la despesa de defensa més baix en sis anys, encara que segueix sent més elevat que el ritme de creixement econòmic

 

  / AFP / GREG BAKER

1
Es llegeix en minuts

La Xina augmentarà el 2017 el seu pressupost de Defensa al voltant d'un 7%, davant l'increment del 7,6% del 2016, segons ha anunciat aquest dissabte la portaveu de l'Assemblea Nacional Popular xinesa, Fu Ying.

Amb aquesta previsió, aquest any el pressupost de Defensa suposarà l'1,3% del PIB i pujarà a una mica més d'un bilió de iuans (uns 141.000 milions d'euros), segons la dada aproximada revelada avui, i que serà concretada demà pel primer ministre, Li Keqiang, en l'obertura del plenari del legislatiu.

La portaveu ha remarcat en una roda de premsa a Pequín, prèvia a l'inici demà del ple anual del Parlament xinès, que l'increment serà inferior al del 2016, en línia amb la tendència dels últims anys.

ALENTIMENT DE L'ECONOMIA

El 2016, la Xina va anunciar l'augment de la seva despesa militar més reduït en sis anys, enmig de la reestructuració de les seves Forces Armades i l'alentiment de l'economia.

Tot i que l'increment de la despesa en Defensa s'ha contingut en els últims anys, ha seguit sent superior al ritme del creixement de l'economia, i ara la despesa militar xinesa només és superada per la dels EUA.

La portaveu del Parlament ha defensat aquest dissabte la necessitat de la Xina de seguir augmentant la seva despesa en Defensa per garantir la capacitat de l'Exèrcit de protegir la seguretat i els interessos del país, sempre amb l'objectiu de "mantenir la pau", i ha descartat relacionar l'augment en aquesta cartera amb el proposat pel president Donald Trump als Estats Units, pròxim al 10%.

FOCUS DE DISPUTES REGIONALS

Notícies relacionades

Preguntada per les preocupacions d'altres països per la militarització xinesa del Mar de la Xina Meridional, focus de disputes regionals, Fu ha considerat que s'han rebaixat les tensions a la zona i ha culpat els EUA dels conflictes. "La tendència d'aquestes disputes està molt clara. La Xina i els països de l'ASEAN continuen amb les seves consultes i negociacions. La situació al Mar de la Xina Meridional s'està calmant, el futur dependrà de la intenció dels Estats Units", ha indicat la portaveu.

Fu ha fet una crida al diàleg per resoldre els conflictes a la regió, si bé ha considerat que la Xina ha d'estar atenta a la ingerència de forces estrangeres en les disputes, en clara referència a Washington.