Nous temps a la Casa Blanca

Trump demana més despesa militar per "tornar a guanyar guerres"

L'augment proposat del 9% es compensarà amb retallades al Departament d'Estat, l'ajuda exterior i altres organismes federals

Trump ha anunciat que proposarà un històric augment de la despesa en Defensa. / EUROPA PRESS VIDEO

3
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

Els Estats Units són la indiscutible superpotència militar del planeta. Gasta en Defensa tres vegades més que la Xina i set vegades més que Rússia. El seu pressupost, que ronda els 600.000 milions de dòlars anuals (570.000 milions d’euros), supera la despesa combinada dels set països que el segueixen a la llista, segons l’Stockholm International Peace Research Institute. Però aquest múscul militar és insuficient a ulls de Donald Trump. La seva Administració ha anunciat que demanarà al Congrés una partida addicional de 54.000 milions de dòlars en Defensa per a l’any fiscal que comença a l’octubre, xifra que suposaria un augment del 9% en els fons destinats al Pentàgon. «Ja és hora que els EUA tornin a guanyar guerres», va dir ahir el president.

Aquestes xifres surten de l’esborrany pressupostari amb què treballa la Casa Blanca i que s’hauria de presentar a mitjans de març. «Aquest serà un pressupost de seguretat pública i seguretat nacional», va dir Trump després de reunir-se amb els governadors estatals. «Inclourà un increment històric en Defensa per reconstruir el minvant Exèrcit dels EUA en el moment en què més ho necessitem». Aquesta va ser una de les promeses més repetides de la seva campanya, en què el magnat va abraçar l’estratègia de Reagan, «pau a través de la força», un concepte que implica expandir de forma massiva les capacitats i l’arsenal del Pentàgon perquè serveixi de dissuasió dels adversaris.

"NINGÚ ES FICARÀ AMB NOSALTRES"

Entre altres coses, Trump va declarar que pretén modernitzar l’arsenal nuclear del seu país, una empresa que va posar en marxa Barack Obama, i va mostrar el seu escepticisme sobre tractats de reducció d’armes atòmiques com el New Start, firmat amb Rússia poc abans del final de la guerra freda. Però les seves intencions van molt més enllà. «Millorarem substancialment tot el nostre Exèrcit, totes les nostres capacitats ofensives i defensives. Serà més gran, millor i més fort que mai», va dir divendres passat davant la Conferència d’Acció Política Conservadora. «Espero que no hàgim d’utilitzar-lo, però ningú es ficarà amb nosaltres».

Els seus plans en política exterior segueixen sent difusos. Per un costat, ha renegat de l’intervencionisme de l’era Bush i les ínfules imperials que van marcar aquells anys. No vol que Washington exerceixi de gendarme mundial i, en consonància amb la política d’Obama i amb el seu eslògan 'Amèrica, primer', ha promès que no dedicarà recursos a apuntalar estats fallits o a fer construcció nacional a l’estranger. Però al mateix temps pretén «erradicar» l’anomenat Estat Islàmic, una empresa que exigiria una implicació militar molt superior a l’actual i que podria donar peu que el seu país, que bombardeja regularment l’Iraq i Síria, torni a enfangar-se al Pròxim Orient.

«Nosaltres ja no guanyem mai i no lluitem per guanyar», va dir Trump ahir després de criticar els bilions de dòlars que el seu país ha gastat en les guerres del Pròxim Orient les dues últimes dècades. Ara, el plantejament serà un altre, segons les seves paraules: Washington lluitarà per guanyar o no combatrà. «Començarem a guanyar guerres una altra vegada».

REGAL A LA INDÚSTRIA BÈL·LICA

La carrera militar que pretén portar a terme, tot un regal per a una indústria armamentística que ja per si mateixa viu una època daurada gràcies a conflictes com els del Iemen i Síria, que han disparat la despesa militar de l’Aràbia Saudita i els països del Golf, es farà a costa d’altres partides L’Administració de Trump pretén reduir significativament el pressupost d’altres organismes federals, des del Departament d’Estat, encarregat de gestionar la diplomàcia, fins a la protecció del medi ambient. La cooperació internacional se’n veurà particularment afectada, segons funcionaris de la Casa Blanca, encara que s’hi dedica menys de l’1% del pressupost federal.

Notícies relacionades

Ara com ara, tot indica que Trump complirà la seva promesa de deixar intactes les pensions i la sanitat pública per als jubilats, dos dels cavalls de batalla dels republicans. Aquestes partides consumeixen el gruix del pressupost federal, però el president es va comprometre a mantenir-les durant la campanya.

Assabenta't per Facebook de les últimes notícies de Trump