La resistència demòcrata al gabinet de Trump: una batalla perduda però no inútil

La senadora Elizabeth Warren va ser censurada per llegir una carta de la viuda de Luther King

1
Es llegeix en minuts
IDOYA NOAIN / NOVA YORK

Donald Trump li agrada subratllar el fet, cert, que el procés de confirmació del seu gabinet està patint més endarreriments que el de cap altre president de la història. Amb només sis dels seus membres confirmats pel Senat fins dimecres, Trump parla de «desgràcia» i «obstrucció», diu que els demòcrates «haurien d’estar avergonyits» i els acusa d’estar movent-se per «raons purament polítiques».

I tot i que part de la seva argumentació perd pes quan es recorda que l’obstruccionisme és tònica des dels anys 80 a Capitol Hill, on va arribar a cotes inèdites quan els republicans ho van convertir en una arma contra Barack Obama, n’hi ha una altra a la qual ningú li nega raó. Pels demòcrates, en un moment d’exigu poder a Washington, la resistència al gabinet del president és una batalla política. I la tenen perduda, però no és inútil. 

Amb la seva oposició als elegits de Trump i fent servir diferents tàctiques per endarrerir confirmacions que no poden evitar, els demòcrates estan preparant el terreny per reptar els secretaris quan ja ocupin les seves carteres i comencin a fer política. Perquè per confirmar els membres del Gabinet únicament fa falta una majoria simple (una cosa que els demòcrates van estipular el 2013 i que ara se’ls ha tornat en contra), però per passar legislació fan falta al Senat 60 vots, i els republicans en tenen 52.

Notícies relacionades

Amb la seva batalla, a més a més, els demòcrates estan animant la ciutadania a examinar atentament les credencials posicions dels elegits de Trump, gent com la polèmica i inexperimentada secretària d’Educació, Betsy DeVos, que va haver de ser ratificada amb un vot sense precedents del vicepresident, Mike Pence. I han generat una mobilització d’oposició que pot ser la llavor per a un esforç més organitzat. La mirada està posada en l’any 2018, quan hi ha eleccions legislatives, en què tindran la primera opció de recuperar una mica de poder.

Hi ha molta teatralitat en el que està succeint, però també aquests episodis poden donar fruits als demòcrates. Dimarts, en la confirmació de Jeff Sessions com a fiscal general, la senadora Elizabeth Warren no va poder llegir un text, el va penjar a la xarxa i va rebre vuit milions de visites.