Qui és el jutge que li ha esmenat la plana a Trump

El magistrat James Robart, que va anul·lar el veto de Trump als musulmans, ha sigut pare d'acollida de nens immigrants

monmartinez37169250 in this framegrab from video released by the united states c170205170554

monmartinez37169250 in this framegrab from video released by the united states c170205170554 / JOSE ROMERO

2
Es llegeix en minuts
Montse Martínez
Montse Martínez

Periodista

ver +

El seu amic d'infància parla del jutge que ha esmenat la plana al president dels EUA, Donald Trump.  "No és conservador ni liberal, és apolític, i el seu interès se centra en la llei i la imparcialitat". Així descriu un dels seus amics íntims -l'inversor Douglas Adkins- James Robart, el magistrat federal de 69 anys que ha suspès el decret presidencial que vetava l'entrada als EUA als ciutadans de set països musulmans

Trump, via twitter, va llançar contra ell tot el seu menyspreu.Trump, via twitter S'hi va referir com a "suposat jutge" i va assegurar que la seva opinió "ridícula" posava en entredit i allunyava "la llei" del país.

Abans d'ocupar el seu càrrec a Washington, Robart ha estat en un tribunal de Seattle durant més d'una dècada després de ser nomenat pel republicà George W.Bush i ara s'ha erigit en el representant d'un sistema capaç de posar en marxa contrapesos i protegir el país de l'abús de poder dels seus governants. De fet, en la resolució on anul·la el decret presidencial, el magistrat recorda que els tres poders -l'executiu, el legislatiu i el judicial- han de tenir el mateix pes. "En el cas del poder judicial -recorda el magistrat- és assegurar que les decisions adoptades pels altres dos poders s'ajusten a les lleis del país i, sobretot, a la Constitució".

PARE D'ACOLLIDA DE NENS IMMIGRANTS

Graduat al Whitman College in Walla Walla, Washington, i a la Universitat de Dret de Georgetown, el magistrat va estar 30 anys a l'empresa privada en el despatx Lane Powell, abans de ser nomenat per Bush magistrat el 2004. En l'àmbit de la seva vida privada, el magistrat i la seva dona, que no tenen fills biològics, han sigut família d'acollida de nens immigrants durant molts anys, inicialment del Sud-est Asiàtic.

El seu compromís social amb nens vulnerables ha sigut una constant tota la seva vida, com a president de la Llar per a Nens de Seattle i administrador de la mateixa organització a Washington

"LES VIDES DELS NEGRES, IMPORTEN"

Notícies relacionades

Quan va prendre possessió com a jutge, James Robart va recordar que, a l'inici de la seva carrera, va oferir assistència legal gratuïta a persones que "en moltes ocasions va sentir que el sistema els va perjudicar". Va aprendre -va dir- que la llei, si s'usa correctament, és una oportunitat per corregir els errors". Robart també és conegut per dir al tribunal el 2016 que "les vides dels negres importen", fent seu l'eslògan que es va fer famós durant les protestes del 2012 contra la policia de Seattle per l'ús excessiu de la força.

L'any 2011Robart va suspendre temporalment una regulació estatal destinada a reduir el finançament per a les famílies de nens discapacitats a Washington. "Quan es troba en un cas de conflicte entre qüestions financeres i un patiment humà evitable, la balança es decanta a favor de les persones", ha assegurat ell mateix en diverses ocasions.