Peña Nieto afirma que en la seva conversa amb Trump no hi va haver acords però va servir per obrir el diàleg

El president mexicà va transmetre al seu homòleg nord-americà que la sobirania nacional és un principi "irrenunciable" per a Mèxic

Peña Nieto explica la seva conversa telefònica amb Trump / periodico

1
Es llegeix en minuts

El president de Mèxic, Enrique Peña Nieto, ha explicat aquest dilluns en un vídeo difós al país que la conversa telefònica que va mantenir amb el president dels EUA, Donald Trump, divendres, no va servir per arribar a cap acord però va obrir espai per al diàleg. Peña Nieto havia de reunir-se amb Trump a la Casa Blanca però va cancel·lar la reunió després que el nord-americà firmés un decret per a la construcció del mur amb Mèxic.

En el seu missatge al país, Peña Nieto explica que li va transmetre a Trump que Mèxic es mantindrà "ferm" davant els principis "irrenunciables" de sobirania nacional, dignitat i independència i que al mateix temps li va expressar la seva voluntat de cooperació i diàleg entre dos països veïns. "No hi ha hagut acords en cap matèria", ha apuntat el president, però "aquesta conversa ha obert espais" perquè els representants dels dos governs "continuïn dialogant".

Notícies relacionades

"El president Trump i jo hem definit que els nostres representants segueixin fent la seva feina i continuïn els acostaments", ha apuntat Peña Nieto, que s'ha compromès a oferir informació d'aquests contactes a mesura que avancin, així com de les "implicacions" de cada etapa de la negociació. "Vindran moments complexos i d'ardu treball", ha advertit.

Per pal·liar la situació que la política dels EUA pot causar als mexicans, Peña Nieto ha anunciat una partida de mil milions de pesos addicionals a la xarxa de consolats de Mèxic per atendre els seus ciutadans.